Af Svend Løbner 10. mar 2021 |

Pavebesøg: Fred er forudsætning for udvikling

Mission Øst værdsætter Pavens nylige besøg i Irak og hans mission om at skabe fred og forsoning. Fred er nemlig afgørende for, at befolkningen kan forme deres egen fremtid, mener generalsekretær Betina Gollander-Jensen.

- Vi sætter pris på Pavens besøg i Irak. Fred og forsoning er et vigtigt fundament for udvikling.

Sådan lyder det fra Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen på baggrund af pave Frans’ nylige besøg i det borgerkrigshærgede land. Mission Øst har hjulpet hundredtusinder af irakere siden 2014 og stod især last og brast med yezidier, kristne og muslimske minoriteter under Islamisk Stats belejring af Mosul og Sinjar-områderne.

Stod ved vejkanten og vinkede

Faktisk stod Mission Østs samarbejdspartnere ved medborgercentrene i Sinjar ved vejsiden og vinkede, da kortegen med pave Frans passerede forbi. Paven kaldte sin Irak-rejse en pilgrimsrejse for fred og forsoning.

- Vi sætter stor pris på Pavens besøg i Irak. Det er ikke blot moralsk støtte til den hårdt prøvede befolkning, men også konkret inspiration til at bygge bro mellem religiøse grupperinger efter Islamisk Stats hærgen. Og fredelig sameksistens er et vigtigt fundament for udvikling, udtaler Betina Gollander-Jensen.

Dialog skaber gensidig forståelse

Hun forklarer sammenhængen mellem fred og udvikling:

- Den tværreligiøse dialog er nødvendig for at skabe den gensidige forståelse, som er forudsætningen for, at de forskellige grupperinger kan leve fredeligt sammen. Fred og forsoning giver ro til, at mennesker kan begynde at tænke på fremtiden. Der skabes ganske enkelt et overskud til at finde kreative løsninger og iværksætte innovative projekter.

- Så bliver vores hjælp fra Danmark blot et boost til det mod, håb og den styrke, som allerede er frigjort i befolkningen. På den måde bliver hjælpen også bæredygtig og vedvarende.

Mission Øst hjælper fordrevne efter krigen

Mission Øst har uddelt akut nødhjælp til internt fordrevne i Irak i form af mad, hygiejneartikler, rengøringsmidler, køkkengrej, varmeapparater og meget mere. På seks medborgercentre får traumatiserede børn, unge og kvinder en chance for at komme sig og få relevant undervisning. Mission Øst hjælper også hjemvendte med at få en indtægt, f.eks. ved at dyrke grøntsager i drivhuse.

På Sinjar-bjerget er Mission Øst en af de få internationale organisationer, der støtter tusinder af fordrevne yezidier, som har været udsat for alvorlig forfølgelse fra Islamisk Stat.

Foto: Arkivbillede af Pave Frans (Annett Klingner, Pixabay)

Nyheder fra Irak

Ingen tilgængelige nyheder.