Mission Øst  Irak
Af Svend Løbner 10. okt 2022 |

Overlevende yazidier får ny start på medborgercenter

Hvordan klare man sig som voldsramt og traumatiseret pige eller kvinde efter flere år i fangenskab hos terrorbevægelsen IS? Psykisk førstehjælp på Mission Østs medborgercenter i Sinjar lindrer kvindernes smerter og styrker deres selvtillid. Vi har talt med tre nøglemedarbejdere på centret.

Forestil dig at du ar været indespærret og udsat for tortur og seksuel vold i årevis. Endelig er det lykkedes dig at flygte, og nu er du vendt tilbage til din hjemegn. Du søger dit hus, spejder efter de mennesker, du kendte fra før.

Men ingenting er som før. Ud over dit indre kaos er også din by i kaos. Sådan er det for overlevende fra IS’ massakre på yazidierne i Irak den 3. august 2014.

Hvor er der et holdepunkt, hvor voldsramte, traumatiserede mennesker, især piger og kvinder, kan få hjælp til at starte en ny tilværelse?

En oase i ørkenen

Her kommer Mission Østs medborgercenter i yazidiernes hovedby Sinjar ind i billedet som en oase midt i en ørken. Hver dag kommer mellem 25 og 30 piger og kvinder til centret for at få psykisk førstehjælp gennem sociale aktiviteter og individuelle samtaler med en psykolog. Lige så mange børn møder op hver dag for at lære forskellige skolefag, lege og dyrke sport. Centret er også åbent for unge mænd, selv om mange af dem ikke vil erkende, at også de har brug for hjælp. tydeligt: Jeg tror på jer!

- Men vi venter ikke på, at folk kommer til os, fortæller Vajeen Tayeb, der er uddannet sociolog og chef for Mission Østs beskyttelsesprogram i Irak.

- Vi rækker også ud til lokalsamfundet gennem teams, uddyber hun. - 45 unge frivillige er fordelt i seks grupper og sendt ud i seks områder i og omkring Sinjar, hvor de går fra hus til hus og oplyser befolkningen i kvinders rettigheder, mental sundhed og psykosocial støtte.

Aktiviteterne er baseret på anmodning fra lokalsamfundet. Mission Øst gennemfører fokusgruppediskussioner og gennemfører de kurser, de vælger, bl.a. syning, slikfremstilling og yoga.

Styrker kvindernes selvtillid

Psykosocial støtte kan lyde en anelse diffust, men det er det ikke for Suzan Saeed, der er teamleder for de medarbejdere, der leder gruppesamtaler og aktiviteter, der skal hjælpe kvinderne tilbage til en almindelig hverdag.

Mission Øst Irak

- Vi inviterer dem til at sy, tegne, male, koge slik, dyrke yoga – alt sammen i små grupper. Vi giver dem små opgaver, som de skal udføre sammen. På den måde begynder de at tale sammen og lære hinanden at kende.

Det er svært at åbne sig, når man er blevet svigtet så groft, men her får kvinderne nogle enkle øvelser: - Vi lærer dem, hvad de skal gøre når de fx får flashbacks, føler sig deprimerede, stressede eller udbrændte, fordi de genkalder minder om det frygtelige, som er sket for dem.  Vi styrker deres selvtillid og opmuntrer dem til at tage styringen over deres eget liv. Samtidig giver vi dem et trygt rum til at udfolde sig i fysisk. Her lærer de bl.a. åndedrætsteknikker og strækøvelser, som de kan bruge i deres hverdagsliv.

Rykket op med rode igen og igen

Det er en stor hjælp, at kvinderne ved, at de ikke er alene med deres oplevelser. Derfor er det sociale aspekt så vigtigt, fortæller Suzan Saeed, der selv er yazidi:

- Når mennesker flygter, er de ikke længere blandt de mennesker, de kender. Alt er nyt. Og når de vender tilbage til Sinjar, møder de et helt andet lokalsamfund, nye naboer, helt nye mennesker, som de i forvejen traumatiserede mennesker skal forholde sig til. Det bliver rykket op med rode igen og igen. Det kræver stort overskud at kunne falde til igen efter krigens gru.

- Vi fører dem sammen, som står fremmede over for hinanden. De får hjælp ved at samarbejde og udtrykke sig over for hinanden. På den måde skabes der kontakt, og nye venskaber opstår, slutter hun.

 

Vigtigt at opbygge kvindernes tillid

Nogle gange kan traumerne stikke så dybt, at piger og kvinder har brud for at tale med en psykolog. På Mission Østs center i Sinjar gælder det mellem 6 og 8 personer hver dag. Og her tager psykolog Ghalya Qasu imod:

Mission Øst Irak

- Det er vigtigt at opbygge kvindernes tillid til andre mennesker og systemer. De er jo blevet svigtet på det groveste. Derfor begynder vi samtalerne med at fortælle meget indgående og detaljeret om os selv og hvordan en psykologsamtale foregår. Og at det kvinden siger til psykologen, forbliver i fuld fortrolighed.

Først skal psykologen danne sig et overordnet billede af kvinden situation, fortæller Ghalya Qasu, der selv er yazidi. For eksempel spiller økonomi en stor rolle: - Vi spørger ind til deres økonomiske situation, for vi ved, at økonomiske problemer påvirker deres sindstilstand. Det vigtigt at vide, om de kan forsørge deres familier.

Flashbacks til forfærdelige scener

Hvordan får du klienten til at åbne sig?

- Det meget svært for disse kvinder at tale åbent om det, de har været udsat for. Mange af dem har flashbacks til forfærdelige scener, nogle oplever stigende depression, og de fleste er meget anspændte. Man kan ikke stille spørgsmålene direkte. Men gennem åbne, indirekte spørgsmål hjælper vi hver enkelt overlevende til med egne ord at fortælle, hvad de føler, og hvad de har oplevet.

Hvad sker der i den overlevendes indre, når de begynder at fortælle?

- De begynder at føle sig bedre tilpas, når de kan lette deres hjerte i et trygt og fortroligt rum. Intensiteten aftager efter hånden. Det hele løsner sig, når de får sagt, hvad der tynger dem.

Hvad med skamfølelsen…?

- Kvinderne ved, at mange andre kvinder i Sinjar har været udsat for det samme. De er ikke alene. Når flere tusind kvinder har gennemgået samme grove vold, gør det stigmatiseringen en smule mindre.

Ingen skam, ingen fordømmelse

Det er vigtigt for Ghalya Qasu at fortælle klienten, at det, der er sket, ikke er hendes skyld.

- Det, der skete, var jo helt udenfor hendes indflydelse. Derfor behøver hun ikke føle skam. Det er også vigtigt, at klienten forstår, at vi ikke dømmer dem. At jeg som psykolog bare prøver at forstå. Jeg sørger for at sige det meget tydeligt: Jeg tror på jer!

50
dkk

Donér

dkk