I en landsby lige syd for Mosul lever indbyggerne tæt på sultegrænsen og er mærket af næsten tre års besættelse af Islamisk Stat. Derfor har Mission Øst delt mad ud til dem – og planlægger at gøre mere.Af Kim Wiesener, leder for kommunikation, oktober 2017
Da Mahmud for første gang fik besøg af et Mission Øst-team i slutningen af august, blev han glædeligt overrasket over, at der nu var udsigt til at få nødhjælp fra en international organisation. Han havde en følelse af, at hans landsby nærmest var blevet glemt efter befrielsen tidligere i år.
Den værdige ældre herre med det buskede overskæg er landsbyens mukhtar – eller overhoved. Han har været vidne til meget i de næsten tre år, Islamisk Stat – eller Daesh – kontrollerede området. Hans landsby led store afsavn, da IS-krigerne smadrede den lokale økonomi ved at stjæle befolkningens husdyr og forhindre dem i at arbejde. Og Mahmud oplevede selv en stor sorg, da flere af hans nære slægtninge blev myrdet:
”De forsøgte at flygte, fordi de sultede. Daesh slog dem ihjel. Hvis de fangede folk på flugt, dræbte de dem øjeblikkeligt,” fortæller han. På denne stegende hede dag i slutningen af august er mange af landsbyens indbyggere samlet ved Mahmuds hus for at modtage kasser med mad fra Mission Øst. Solen bager fra en skyfri himmel, og temperaturen er langt over 40 grader.
Alligevel står de tålmodigt i kø og venter, til det bliver deres tur. Nødhjælpskoordinator Knud Andersen og hans team af lokale medarbejdere sørger for, at uddelingen foregår hurtigt og effektivt. Folk er på forhånd blevet sat på en liste, og når de får deres fødevarer, tager Mission Øst-teamet deres fingeraftryk.
Som at finde en skat
Familiefaderen Jamal er en af dem, der får en kasse med 25 kg mad. Den indeholder bl.a. ris, bønner, linser, madolie og sukker, og Jamal er ikke i tvivl om vigtigheden af hjælpen.
”I går fik vi ingen aftensmad, mine børn fik ikke noget at spise. Det er en stor gave, det er som at finde en skat for os,” siger Jamal, der er omgivet af sin kone og fem børn – tre døtre og to sønner i alderen halvandet til ti år. Alle børnene ser ud til at trænge til bedre ernæring. På spørgsmålet om, hvornår familien sidst fik et anstændigt måltid mad, svarer Jamal med et skævt smil, at det nok var inden Islamisk Stats tid for godt tre år siden.
Hans familie og mange andre familier i landsbyen har lidt under terrorbevægelsens styre, også fordi det gik så hårdt ud over deres levebrød. Jamal var arbejdsmand før i tiden, nu har han ikke noget job.
”Vi havde en ko før, og mine børn fik mælk fra den. Den var en meget vigtig ernæringskilde for dem. Men Daesh stjal den,” siger han.
En god begyndelse
Sådanne historier hører man fra mange af landsbyens beboere. De mangler stort set alt, men sådan har det ikke altid været. Ifølge deres mukhtar var livet godt inden besættelsen. Indbyggerne nød godt af deres kvæg, inden det blev taget fra dem. Men så blev deres livsgrundlag ødelagt, og der var intet arbejde til dem, der ikke fulgte Islamisk Stats ekstreme ideologi.
”Nu har de ikke noget at leve af. De har ikke noget at spise. Børnene lider, de kommer ikke i skole. Folk mangler lægehjælp. Selv vandet kan de ikke drikke, det er snavset. Når folk ikke har noget at spise, bliver jeg meget trist til mode,” siger Mahmud.
Uddelingen af fødevarer er den første internationale støtte, man har modtaget her på stedet. Mission Øst er klar til at hjælpe mere, for behovet er stort. Og selv om der er lang vej igen, før landsbyen kommer på ret køl, er dagens uddeling en god begyndelse.
”Jeg er så glad for, at folk i min landsby nu får mad,” siger den tydeligt lettede mukhtar.
Af sikkerhedsgrunde har vi undladt at nævne landsbyens navn, og navnene på de interviewede er ændret.