I december 2015 fik fordrevne irakiske familier hjælp til at modstå vinterkulden.Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder
Jihan, hendes mand og deres fire børn bor i et ufærdigt betonhus. Hvor der normalt ville være vinduer, er der gabende store huller, og ”indgangsdøren” til deres midlertidige hjem er et tyndt stykke stof.
Sådan bor mange fordrevne irakere, der har taget flugten fra terrorbevægelsen Islamisk Stat. Storbyen Kirkuk er fuld af dem. Jihan og hendes familie forlod hjembyen Fallujah i 2014 og søgte tilflugt her. Da der dengang ikke var oprettet lejre til de interne flygtninge, slog de og mange andre sig i stedet ned i ubeboede – og ufærdige – bygninger.
Irak er et land fuldt af modsætninger –  også vejrmæssigt. Om sommeren kan temperaturen nå 50 grader, men om vinteren kan nætterne blive meget kolde. Så fordrevne irakere har brug for hjælp til at komme igennem vinteren. I december i fjor uddelte Mission Øst derfor et kontant beløb til en række familier, der midlertidigt opholder sig i Kirkuk.
Varme til vinteren
Jihans familie var blandt modtagerne, og hun og hendes tre sønner fremviser med glæde, hvad de købte for pengene fra Mission Øst. Det blev bl.a. til et varmeapparat, tæpper og et gulvtæppe, der kan dække det kolde betongulv. Børnene fik også lidt vintertøj, for som så mange andre irakere fik Jihan og hendes familie intet med sig, da de tog flugten fra deres hjemby.
Islamisk Stat blev jaget ud af Fallujah i juni i år, men store dele af byen er fuldstændig ødelagt, og mange af de fordrevne er blevet i Kirkuk: ”De er stadig i nærheden,” siger Jihan om terrorbevægelsens krigere, ”og der er landminer i vores kvarter. Det er farligt at tage tilbage.”
Hvor længe familien kan blive i Kirkuk, er usikkert. De kurdiske myndigheder, der har magten i Kirkuk, planlægger at sende interne flygtninge tilbage til byer, der skønnes sikre, men det bliver næppe inden vinterens komme. Hvis de må blive her, kan de få brug for yderligere hjælp.
Habiba er også fra Fallujah, og hun og hendes to døtre er i en lignende situation. De bor i en ufærdig bygning i et andet kvarter, hvor mange interne flygtninge har slået sig ned. Hele området har et ufærdigt præg med jordveje og manglende infrastruktur. Også Habiba fik vinterhjælp fra Mission Øst i fjor, og hun investerede bl.a. i et varmeapparat og tæpper.
Habibas mand blev dræbt af Islamisk Stat, og selv om hun bor med sine søstre i det ufærdige hus, føler hun sig på egen hånd: ”Jeg vil gerne hjem, men Falluja er ikke genopbygget, der er ingen læger, og ikke noget marked.”
Så hun regner med at skulle tilbringe endnu et stykke tid i Kirkuk. Sker det, håber Habiba på en håndsrækning: ”Vinteren kommer snart, og min økonomiske situation er meget dårlig. Jeg har brug for mere hjælp,” siger hun.
Sådan er situationen for hundredtusinder af irakere. Antallet af internt fordrevne i landet er allerede oppe på 3,1 million, og Mosul-offensiven ventes at drive yderligere hundredtusinder på flugt. Når vinteren kommer, vil der være mange som Jihan og Habiba, der har behov for hjælp til at modstå de kolde nætter.