Siden september sidste år har Irak været scene for voksende folkelig utilfredshed med regeringens politik samt for krav om forandring i Irak.

Irak er normalt politisk delt mellem sekteriske, religiøse og etniske grupper. Helt usædvanligt for landet har stadigt flere grupper af den irakiske befolkning imidlertid tilsluttet sig demonstrationerne i Bagdad og andre dele af landet med krav om forandring.

I månederne siden september er sammenstød mellem demonstranter og regeringens sikkerhedsstyrker blevet stadigt hyppigere, og flere hundrede er dræbt og tusinder såret.

 

Vi hjælper fortsat trods øgede sikkerhedsproblemer

Mission Østs projekter i Irak er de mest omfattende i organisationens historie. Vi har siden 2014 ydet hjælp til befolkningen i nogle af de mest konfliktramte områder i landet – og gør det stadig. Vi overvåger derfor nøje den aktuelle situation for at tilpasse vores hjælp til situationen.

Indtil videre har vores lokale såvel som vores udsendte medarbejdere formået at holde alle projekter operationelle – til fordel for de tusinder af internt fordrevne og tilbagevendte, der har brug for både nødhjælp og længerevarende støtte til at genopbygge deres liv efter flere år på flugt. Det gælder især Yezidierne på Sinjar-bjerget, som fortsat har brug for Mission Østs støtte, især i de kolde vintermåneder.

 

Nyt fra felten: sådan ser situationen ud lige nu

Imidlertid fortæller vores programleder for Irak, Surayo Yuldasheva, at medarbejdere i Mission Øst har logistiske udfordringer og følger ekstra forholdsregler for sikkerhed i den aktuelle situation.

”Transport af udsendte medarbejdere er begrænset. Vores lokale medarbejdere kan få adgang til de fleste dele af de kurdiske og irakiske områder. Vi er dog nødt til at overvåge sikkerhedssituationen dagligt for at sikre alle medarbejdere. Det er sket flere gange, at vores medarbejdere fra Sinuni, Mosul og Kirkuk ikke har været i stand til at gå på arbejde eller er blevet tvunget til at arbejde hjemmefra på grund af nedsat sikkerhed. ”

Surayo fortæller også, at spændingsniveauet ikke forventes at falde i øjeblikket:

”I et land som Irak er det svært at forudsige noget. Der er fortsat politisk ustabilitet, og vi bliver ved med at tilpasse vores aktiviteter fra dag til dag. Vi leverer fortsat humanitær bistand til de mennesker, der har mest brug for det, og samarbejder med resten af ​​det internationale samfund for at finde løsninger ”.