Af Svend Løbner 14. dec 2020 |

Mission Øst giver skoleundervisning til børn på flugt

I den irakiske by Kirkuk går børn på gaden for at tigge og finde arbejde. De er på flugt – fordrevet fra deres hjem, og bor nu i udsatte områder af byen. Mission Øst opsøger sammen med vores lokale partner de rodløse børn og unge, der får tilbudt uddannelse og skoleundervisning i trygge omgivelser.

Gå en tur i den travle irakiske by Kirkuk, og du vil se børn og teenagere ved de fleste rundkørsler, trafiklys eller store kryds tigge, vaske bilvinduer eller sælge tyggegummi. De lever fra hånden til munden og risikerer både misbrug og udnyttelse. De er på flugt sammen med deres familier, og skal tjene til føden.

FN har sammen med myndigheder og ngo’er besluttet at gøre noget ved børnenes situation. Mission Øst og den lokale samarbejdspartner EADE rækker ud til gadebørnene og andre børn på flugt i Kirkuk gennem et nyt socialt samfundscenter

Skolegang og jobtræning

På centret sørger vi for at børnene får undervisning i skolefag for at kompensere for den skolegang, de er gået glip af under i Iraks mangeårige konflikt. Teenagerne vil blive engageret i erhvervsuddannelse i håb om at kunne få et arbejde som et mere sikkert alternativ til tiggeri og løsarbejde på gaden.

Indsatsen går også ud på at forbedre unges miljø og gøre det mere sikkert. Forældre og andre omsorgspersoner og nøglepersoner i lokalsamfundet trænes i at beskytte børn og forhindre dem i at blive ofre for vold og udnyttelse.

Samfundscenter i fuld gang

I juli og august 2020 begyndte Mission Østs og EADE’s medarbejdere at oprette et samfundscenter, hvor træning, uformel uddannelse og fritidsaktiviteter blev afholdt. For at få de udsatte børn og unge med i projektet, har medarbejderne lavet opsøgende arbejde udsatte lokalområder i Kirkuk, hvor de har forklaret, hvad projektet går ud på, modtaget feedback fra lokalsamfundet og registreret flere end 200 piger og drenge i alderen 6-16 år, som gerne vil være med.

I slutningen af august åbnede samfundscentret forsigtigt sine døre - med alle COVID-19-restriktioner og hygiejnetiltag – for det første hold af omkring 100 børn og unge, der nu kan lære, lege og udvikle sig i et sikkert miljø.

Projektet sigter mod at hjælpe i alt 840 gadebørn og uddanne 160 engagerede voksne.

Fakta:

En FN-undersøgelse blandt flere end 2 mio. tilbagevendte irakere viser, at 60 procent enten lader børnene arbejde, gifter dem bort i en tidlig alder eller undlader at sende dem i skole.

Børn fra fordrevne familier har sjældent mulighed for at gå i skole. Det gælder for 18 procent af de børn, der bor i lejre – dvs. over 38.500 børn – og 13 procent af fordrevne børn udenfor lejrene – over 74.000 børn.

Mission Østs egen undersøgelse fra juli 2019 fandt mindst 3.350 gadebørn i Kirkuk. Gadebørn og børn fra fordrevne familier har høj frafald fra skolen.

Kilder: Mission Øst, FNs overblik over humanitære behov, samt det fælles koordinerings- og overvågningscenter i Irak.

Nyheder fra Irak

Ingen tilgængelige nyheder.