Af Svend Løbner 31. jul 2020 |

Mission Øst står last og brast med yezidierne

Mandag er det seks år siden yezidifolket blev jaget fra deres hjem og flygtede fra voldtægt, mord og bortførelser op på Sinjarbjerget i Irak.

Mandag den 3. august er det seks år siden tusindvis af yezidier i Irak blev jaget fra hus og hjem og mange af dem bortført, voldtaget og dræbt. De overlevende yezidierne flygtede op på Sinjar-bjerget, hvor Mission Øst som en af få hjælpeorganisationer har hjulpet dem lige siden.

Hjælpearbejde hånd i hånd

Mission Øst står solidarisk sammen med yezidifolket og hjælper dem til værdighed og bedring – både de, der har turdet vende hjem til deres landsbyer, og de, der stadig opholder sig oppe på bjerget af frygt for flere overgreb.

Hjælpearbejdet sker hånd i hånd med yezidifolket i deres forfædres hjemland Sinjar på Nineve-sletten i Irak. Gennem psykosocial støtte, rekreative aktiviteter, adgang til rent vand, oplæring i at tjene et levebrød og beskyttelse mod den frygtede COVID-19-virus, bidrager Mission Øst til at øge livskvaliteten for tusinder af yezidier.

Unge får selvværdet tilbage

Unge mellem 12 og 14 år deltager i fodbold- og volleyballturneringer, mens deres familie, venner og forbipasserende hepper på dem. Sport er led i den psykosociale støtte, der skal give de unge selvværdet tilbage. Det er især drengene, der interesserer sig for udendørs sportsaktiviteter. Pigerne er mere til vandreture og indendørs gymnastik og fitness.

Unge af begge køn engagerer sig ivrigt undervisningen i engelsk og IT. Begge fag er vigtige for at kunne få et arbejde. De lærer også at læse og skrive arabisk.

Kvinder lærer et håndværk

Unge og kvinder deltager i erhvervsforberedelse, hvor de mest populære kurser er syning, hårpleje, kosmetik og madlavning. Efter forløbet modtager deltagerne et diplom og får udstyr med hjem, så de kan øve deres færdigheder efter kurset: hårtørrer, sminke, sysæt, gryder og pander.

Alt sammen for at vise vej tilbage til normalitet og hjælpe især unge og kvinder tilbage til et værdigt liv.