26. okt 2016 |

Mission Øst står klar til at modtage fordrevne fra Mosul

Mission Øst er klar med hjælpepakker på lagre tæt ved Mosul. De fordrevne får hjælp – både mens de flygter ud af byen, og når de får plads i en af de etablerede lejre.

Befrielsen af Mosul er i fuld gang, og tusinder flygter ud fra de omliggende landsbyer. FN regner med op mod 200.000 fordrevne de første uger af Mosul-offensiven. I værste fald kan op mod en million mennesker blive fordrevet. Mellem 1,2 og 1,5 millioner mennesker ventes at blive stærkt påvirket af kamphandlingerne, der skal sætte en stopper for Islamisk Stats grusomme overgreb mod lokalbefolkningen.

FN har bedt Mission Øst og andre hjælpeorganisationer om at hjælpe de fordrevne med hver organisations særlige ekspertise. Mission Øst hjælper 25.000 fordrevne med udstyr til hygiejne, opbevaring og overnatning.

Ifølge FN er 8.940 irakere nu fordrevet som følge af den militære operation. De bliver samlet op af irakiske eller kurdiske sikkerhedsstyrker og bragt til modtagecentre, hvor de bliver screenet og videresendt til en af FN’s flygtningelejre. Mission Øst har nødhjælpslagre klar i nærheden og kan træde hurtigt til, når de fordrevne ankommer.

Mission Øst uddeler overlevelsespakker til de fordrevne, mens de er på flugt. Pakkerne består bl.a. af vanddunke, soldrevne lamper, tæpper, presenninger, hygiejneartikler og førstehjælpsudstyr. Når familierne bliver samlet op og bragt til FN’s lejre, modtager de etableringspakker fra Mission Øst. Disse pakker består bl.a. af madrasser, et lille komfur, køkkengrej, affaldsspande og flere hygiejneartikler. Andre hjælpeorganisationer uddeler vand og mad til den hårdt prøvede befolkning.

Mission Øst er klar til at træde til  med det samme, når FN siger til. Mission Øst nødhjælpslagre ligger tæt på nogle af de steder, hvor de fordrevne forventes at gå.

– Vi er i konstant kommunikation med FN’s koordinatorer og andre organisationer for at kunne træde til i rette øjeblik. Mission Øst kan distribuere hjælpepakkerne inden for 24-48 timer afhængig af adgangsforhold og logistik, siger Mission Østs Irak-ansvarlige, Kendrah Jespersen.

Mission Øst har lang erfaring med nødhjælp til Irak. Efter Saddam Husseins fald i 2003 hjalp organisationen med at genhuse tusindvis af hjemvendte kurdere i det nordlige Irak. Og da Islamisk Stat i 2014 fejede hen over Syrien og Irak med voldsomme overgreb på især minoriteter, trådte Mission Øst til med nødhjælp til de fordrevne.  

Fakta: Dette er i hjælpepakkerne

Overlevelsespakke: Bestik, kopper, tallerkener, skål, sæbe, shampoo, vaskepulver, bleer, tandbørster, tandpasta, hygiejnebind, håndklæde, presenning, soveposer, tæpper, soldrevet lampe, gaffatape, nylonreb, rygsæk og førstehjælpskasse med plastre, bandager, sikkerhedsnåle, stifter, engangshandsker, saks, klude, tape, solcreme, salve mod insektbid, myggespray, pincet og gazebind.

Etableringspakke: Skåle, kander, gryde, stegepande, bestik, køkkenknive – alt sammen i rustfrit stål. Desuden skærebræt, grydeskeer, skuresvamp, gaskomfur, gasflaske, madrasser og tæpper. Derudover spande med låg, sammenklappelig vanddunk, potte, sæbe, vaskemiddel, opvaskemiddel, desinfektionsmiddel, shampoo, bleer, tandpasta, tandbørster, hygiejnebind, badehåndklæder,  tørresnor og skraldeposer.

Donér