14. jun 2016 |

Mission Øst hjælper tusinder af fordrevne yezidier med at overleve

Tusindvis af yezidier er stadig strandet på Sinjar-bjerget i Irak to år efter at Islamisk Stat myrdede, voldtog, bortførte og fordrev dem fra deres områder. Mission Øst giver nødhjælp og psykosocial støtte på stedet.

Generalsekretær Kim Hartzner har netop besøgt Sinjar-bjerget, hvor Mission Øst uddeler nødhjælp til tusindvis af fordrevne yezidier.

Mission Øst sørger for vand, hygiejneudstyr, vandbeholdere, sæbe, inddækninger med presenninger, træ og værktøj, så de kan holde stand mod vind og vejr. Lokale medarbejdere sørger også for støtte og undervisning til kvinder og børn, som er ofre for de værste overgreb, man kan tænke sig.

– Det er et fantastisk arbejde, men også et kæmpe ansvar, at vi i Mission Øst sørger for overlevelse for alle de mange tusind mennesker, siger Kim Hartzner.

Har overlevet på bjerget i to år

De har nu klaret sig i to år:

– Hovedparten af dem har boet der lige siden 3. august 2014, hvor alle yezidier, der overhovedet kunne, flygtede fra Islamisk Stats grusomme terror og nedslagtning af mænd, voldtægt af kvinder og tilfangetagelse af små piger som sexslaver. De har nu klaret sig i to år, fortæller Kim Hartzner og tilføjer:

– Jeg besøgte i dag to telte. Det ene telt var for de unge, hvor ca. 30 kom. Kvinderne lærer at sy og at blive frisører, og de lærer allesammen en masse om livet. De lærer at undgå at blive ofre for menneskehandel og for børnearbejde. Og de lærer om livet, om Internettet, de lærer om medier, og de lærer om, hvordan de skal begå sig i et samfund.

Børn kan slippe grusomme minder

I det andet telt samles børnene:

– Børnene lærer alt det mest nødtørftige, bogstaver, tal, de lærer at synge, de lærer engelsk, computer, og de får for en stund mulighed for at komme væk fra de dybt forfærdelige minder, som præger dem fra den 3. august 2014, hvor Islamisk Stat kom ind og hærgede i hele det nordlige Irak. Her indtog de yezidiernes område, hvor de har boet igennem 2000 år, og forsøgte at udslette dem, fortæller Kim Hartzner og slutter sin korte rapport:

– Mission Øst gør alt for at opretholde livet og give det her folk håbet tilbage. Tak for enhver støtte!

Donér