5. feb 2018 |

Mission Øst hjælper over 50.000 irakere gennem vinteren

Varmeovne, komfurer og brændstof er livsvigtig hjælp til fordrevne, der har måttet udholde helt ufattelige lidelser.

Blæsten bider i kinderne, når den fejer hen over det irakiske ørkenlandskab og kiler sig ind i tynde og slidte flygtningetelte.

Om dagen er det til at holde ud, men natten er svær at komme igennem, når temperaturerne sniger sig ned omkring frysepunktet.

Derfor er varmeovne, komfurer og brændstof en kærkommen lindring for fordrevne, der i forvejen har måttet udholde helt ubegribelige lidelser.

Mission Øst har netop uddelt brændstof til 52.000 fordrevne i teltlejre omkring den irakiske by Kirkuk. Hver familie har modtaget 40 liter brændstof til varmeovne og komfurer. Og havde de ikke nogen af delene, modtog de også dette udstyr fra Mission Øst. Således fik 3.000 familier ovne at varme sig ved og 2.000 familier komfurer at lave mad på. Af de 52.000 får i alt 30.000 personer gavn af dette udstyr.

Vinterhjælpen blev delt ud i årets koldeste måneder, december og januar, til alle otte lejre omkring Kirkuk. Fordrevne i fire lejre omkring landsbyen Laylan, i to lejre omkring Daquq og to lejre i henholdsvis Yahyawa og Nazrawa modtog den kærkomne hjælp.

Natlig flugt

Det er fordrevne som Samira, der måtte flygte fra Islamisk Stat og nu opholder sig med mand og tre børn i den ene af Daquq’s to teltlejre.

- Islamisk Stat torturerede os, de efterlod os uden mad, de tog al værdighed fra os, fortæller hun.

De blev chikaneret og terroriseret i over to år, inden det lykkedes at flygte med børnene og finde tryghed i lejren.

Vinterhjælpen gavner også mennesker som Nadir, Saibya og deres fem børn i Nazrawa-lejren. De flygtede i nattens mulm og mørke fra Islamisk Stat og er taknemmelige for hjælpen fra Mission Øst, der har støttet lejrens beboere i flere år.

Vinteren er langtfra slut. Derfor fortsætter Mission Øst med at hjælpe de fordrevne familier i Iraks mange teltlejre.

- Vi fastholder fokus på at blive ved med at hjælpe – også selv om mediebevågenheden er drevet over. Det er vi nødt til. Der er intet alternativ. Vi vil ikke lade dem i stikken, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Mission Øst har hjulpet over 100.000 mennesker med mad og hygiejneartikler i og omkring Mosul, da kampene rasede om storbyens befrielse. Siden sommeren 2014, da krigen begyndte i Irak, har Mission Øst hjulpet over 200.000 mennesker med alt fra mad, hygiejne-artikler, byggematerialer og ikke mindst – varmeovne, komfurer og brændstof til at klare de kolde vintre.

Donér