31. jul 2015 |

Mission Øst hjælper ofre for Sinjar-massakren

Mission Øst hjælper ofre for Sinjar-massakrenMandag den 3. august er det et år siden Islamisk Stat begyndte en systematisk udrensning af yezidierne i byen Sinjar i Nordirak. Den danske hjælpeorganisation Mission Øst er i området og uddeler nødhjælp til overlevende, der fortæller om IS-krigernes horrible overgreb.

Den 3. august 2014 blev byen Sinjar i Nordirak angrebet af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Mænd blev myrdet, kvinder voldtaget og piger bortført som sexslaver. Over 50.000 yezidier flygtede op ad Sinjar-bjerget, og nogle af dem endte til sidst i FN’s flygtningelejre.

Mange må søge ly i ufærdige betonbygninger, fordi der ikke er plads i lejrene. Den danske hjælpeorganisation Mission Øst uddeler tøj, tæpper og byggematerialer til tusindvis af disse fordrevne - og hører de mest grufulde beretninger.

En mor fortæller grædende, at IS-krigerne indhentede hendes familie og greb fat i hendes datter. Moderen tiggede dem om at lade pigen være, men IS-krigerne gennede pigen op på ladet af en lastbil og kørte væk. Hun har ikke set hende siden.

En far fortæller, at han og sønnen stod i en gruppe på 70 mænd, der blev mejet ned af IS. De undslap mirakuløst og overlevede ved at ligge musestille under bunken af lig.

Mission Øst mødte også børn, hvis forældre blev skudt af IS-krigere, mens de lå og sov. Nu bor de fem søskende i et tyndt telt på en pløjemark i Kurdistan. FN’s undersøgelseskommission kalder IS’ overgreb for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Men hjælpen fra Mission Øst og andre hjælpeorganisationer viser de fordrevne, at de ikke er glemt af omverdenen, at der stadig er retfærdighed til, og at der er nogle derude, som kærer sig om dem.

Mission Øst har takket være offentlige og private støtter uddelt nødhjælp til omkring 24.200 fordrevne i Nordirak. Organisationen arbejder også i Sinjar, hvor man uddeler køkkenredskaber, hygiejneartikler, værktøj og byggematerialer til genopbygning af huse.

Samtidig får kvinder og børn hjælp til at håndtere dagligdagen. Der oprettes centre, hvor kvinder får uddannelse og børn får rum til at lege trygt. Begge dele understøtter heling af traumer efter de uhyrlige overgreb fra IS.

Der er stadig hårdt brug for hjælp her et år efter Sinjar-massakren.

Donér