16. dec 2016 |

Mahmoud vil være nr. ét i sin klasse

Otte-årige Mahmoud har et alvorligt handicap, men Mission Østs mobile børnecenter i den irakiske by Kirkuk har inspireret ham til at gå i skole igen.

Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder

Da Mahmoud var fem år, begyndte tegnene på den sygdom, der nu har bundet ham til en kørestol. Og et par år senere, da han gik i 2. klasse, sendte hans skole ham hjem. Den var simpelthen ikke rustet til at håndtere en elev med muskelsvind.

Sådan er forholdene i Kirkuk i det nordlige Irak, hvor børn med handicap ofte må gå glip af skolegang. I første omgang resignerede Mahmoud og blev hjemme. Men så fortalte hans ét år yngre søster ham om Mission Østs mobile børnecenter, der både henvender sig til børn, hvis familier har måttet søge tilflugt i Kirkuk på grund af terrorbevægelsen Islamisk Stat, og lokale børn som Mahmoud.

”Det lød interessant, så jeg gik med hende derover,” fortæller Mahmoud, en kvik dreng med et vågent blik, der lyser af videbegærlighed.

Gladere og mere optimistisk

Det viste sig at være en god beslutning. Opholdet på centret gav Mahmoud ny inspiration og gåpåmod. Hans forældre mærkede ændringen i ham, han blev gladere og mere optimistisk. Faktisk, fortæller hans mor, var han ked af det, når han kom hjem fra centret, fordi han ønskede at tilbringe mere tid der. ”Jeg kunne godt lide at være der. Jeg lærte engelsk, kurdisk og IT,” siger Mahmoud og lirer stolt ABC-remsen af på engelsk. ”Efter at have været på centret besluttede jeg at vende tilbage til skolen.”

Det var lettere sagt end gjort. Familien havde ikke lyst til at prøve kræfter med Mahmouds oprindelige skole, som havde bortvist ham. Men hans far, der åbenlyst vil gøre alt for sine to børn, gik i gang med at lede efter en ny skole til ham.

Det lykkedes at finde en lokal skole i nabolaget, der henvender sig til udsatte børn, og få timer efter Mission Østs besøg hos Mahmoud og hans familie, indleder han et nyt afsnit af sit skoleliv. Faderen, der er arbejdsmand, men har svært ved at finde fast beskæftigelse, agter at transportere ham over til skolen hver eftermiddag.

Vild med computere

Mahmoud glæder sig til at lære noget igen. Han kan lide at læse, han vil gerne lære mere engelsk, og som så mange andre otteårige drenge er han vild med computere. Og så lader han sig inspirere af sin søster, som han har et varmt og kærligt forhold til, og som klarer sig meget fint i skolen. På spørgsmålet om, hvad hans mål er, når han nu vender tilbage til skolen, svarer Mahmoud: ”Jeg vil være nr. ét i min klasse – lige som min søster.”

Donér