
Kvinde genfinder værdighed gennem kunstterapi
To malerier fra samme yazidikvinde med et års mellemrum viser en udvikling, hvor hun har generobret hoved og tanker - og sit stjålne menneskeværd, fortæller fynsk billedkunstner.
De 16 dages aktivisme mod kønsbaseret vold er ved at nå sin afslutning. De 16 dages kampagne begyndte med den internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder den 25. november og slutter ved den internationale menneskerettighedsdag den 10. december.
Givende og helende kunstterapi
I den forbindelse udstiller kvinder fra det yazidiske mindretal i Irak deres malerier, som er skabt som led i traumebehandling på Mission Østs center i Sinjar. Her får kvinderne mulighed for at tale ud om forfærdelige minder fra fangenskab og slaveri under terrororganisationen ISIS. Hvis ikke de kan udtrykke smerten med ord, kan de male den ud på lærredet.
- Billedkunst kan være en fantastisk givende og helende aktivitet, også når vi bærer på dyb sårbarhed og traumer, fortæller den fynske billedkunstner Karsten Auerbach, der har fået malerierne til gennemsyn.
Han har selv oplevet det meget intenst over de seneste år i psykiatrien, hvor han har udviklet kunstforløb for patienter sammen med læger og personale på Odense Universitets Hospital.
Fra symbolkrop til levende menneske
Han har også set de to malerier fra den samme kvinde med et års mellemrum. Malerierne, som ses øverst, viser en udvikling, fortæller han:
- Figuren på det nye billede er ikke længere en neutral symbolkrop, men et levende menneske med vilje og værdighed - og et kropssprog der giver mig lyst til at hente det gamle ord ”sjæl” frem af gemmerne.
Den nøgne menneskekrop har mange stærke betydninger i kunsten, fortsætter Karsten Auerbach.
- Men når en mellemøstlig kvinde vælger at male en nøgen kvindekrop, er vi så lang fra klassisk og samtidig vestlig salonkunst, som vi kan komme: Her kropsliggør nøgenheden erfaringen af at være udsat, sårbar og berøvet - i netop betydningen "at være klædt af til skindet".
Fællesmenneskeligt symbolsprog
Han synes, det er ”vildt interessant” at skimte spor af et fællesmenneskeligt symbolsprog:
- Så sent som i går blev jeg præsenteret for et andet billede af en levende menneskekrop uden hoved på. Det var malet af en 11-årig ukrainsk pige, som to af mine gode venner havde hentet herop sammen med hendes familie kort efter den russiske invasion.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke på alt det, de to malere, pigen og kvinden, har til fælles af både erfaringer og sprog, selv om de repræsenterer fra to meget forskellige kulturer og generationer.
Ordløs tegneserie
Karsten Auerbach konkluderer:
- Når jeg læser yazidi-kvindens to malerier som en ordløs tegneserie, mærker jeg, hvordan det er at være kroppen på det nye billede, som nu er påklædt og har generobret hoved og tanker - og sit stjålne menneskeværd.
Yazidikvindernes malerier bliver udstillet med jævne mellemrum på biblioteker og aktivitetshuse rundt omkring i Danmark.
Kontakt press@missioneast.org for en udstilling i dit nærområde!