Mission Øst Irak flygtninge
Af Svend Løbner 20. jun 2022 |

Mission Øst i krigshærget Irak: Tryghed frem for alt

Det tager tid at hele sår og genoprette tillid til andre mennesker efter krig. Derfor er Mission Østs medborgercentre i Irak så vigtige. For her kan ofre for vold og voldtægt få hjælp og genfinde normalitet, fortæller programchef Sana Basim.

Krig går altid ud over civile. Kvinder og børn særligt udsatte. Når værdier går i opløsning, stiger forråelsen i samfundet, og det tager lang tid at genoprette ro og orden efter konflikt eller langtrukken krise.

Sådan er det også i Irak efter årtiers krige og uroligheder og de senere års terror fra ISIS.

Derfor har sikkerhed høj prioritering for Mission Øst i Irak. Kvinder og børn, der er blevet slået, voldtaget og tortureret, har brug for hjælp med det samme. Og der er brug for at forebygge, at noget lignende sker igen. Hele samfund skal kunne vende tilbage til en så normal hverdag som muligt.

Mission Øst Irak flygtninge

Folk skal føle sig trygge

Men hvad indebærer Mission Østs indsats for øget sikkerhed for udsatte grupper i Irak? Vi spurgte programchef Sana Basim:

- I kan beklæde mit hus med guld, men det gavner ikke, hvis jeg ikke føler mig tryg, sagde en mukhtar fra Sinjar. En mukhtar er en lokal leder.

- Udtalelsen sætter tingene i perspektiv. Vi uddeler mad, skaffer vand, lærer folk et levebrød osv. Det er fint. Men det mest grundlæggende er at skabe sikkerhed, så folk føler sig trygge og kan leve deres liv med værdighed og respekt.

Hvordan gør I det?

- Vi arbejder både med forebyggelse og akuthjælp. Vi søger at ruste lokalsamfundet til at opdage og indrapportere overgreb, men også at forebygge inden de over hovedet sker. Vi inddrager familier, pædagoger, skolelærere, sundhedsprofessionelle, religiøse og etniske ledere, politi og kommunale medarbejdere i en diskussion om, hvordan samfundet kan sikre basale menneskerettigheder – især for piger og kvinder.

Tillid kommer først

Mission Øst driver to medborgercentre i Irak – et i Sinjar og et i Kirkuk – hvor personer, der har lidt overgreb kan komme og fortælle om deres oplevelser og modtage psykisk førstehjælp.

Hvad nu, hvis en kvinde tropper op på et af jeres centre. Hun er måske lige blevet voldtaget og hendes tøj er revet i itu og indsmurt i blod. Hvad gør Mission Øst?

- Vores første opgave er at opbygge tillid. Når hun kommer direkte til os, betyder det allerede, at hun har tillid til vores medarbejdere og tjenester. Vores umiddelbare respons vil være at skaffe klinisk hjælp til behandling af voldtægt for at undgå uønsket graviditet, seksuelt overførte sygdomme, enhver genital skade og at yde psykologisk førstehjælp og henvise i fortrolighed.

Efter den umiddelbare støtte er Mission Østs tjenester tilgængelige: Vi registrerer hendes sag, hjælper hende med at finde ud af støttesystemet i samfundet og udvikle en sikkerhedsplan, som vi gennemgår hyppigt. Vi giver desuden individuel rådgivning og tilbyder rekreative aktiviteter for at gøre hende i stand til at overvinde traumet.

Involvere religiøse ledere

Men hvis kvinden er offer for vold fra hendes mand – hvordan får I manden til at stoppe overgrebene?

- Vi kan ikke konfrontere manden direkte. Det vil kun gøre situationen værre for den stakkels kvinde. Først registrerer vi hendes sag og spørger ind til hendes præferencer: Om hun ønsker, at Mission Øst-teamet skal besøge hende, kontakt hende på telefon, eller hvis hun vil komme til vores center, hvor forskellige aktiviteter for kvinder og børn er i fuld gang.

- Og så må vi gå til de personer, der har mandens tillid i forvejen og for eksempel involvere lokale religiøse ledere. Også her bygger relationen jo på tillid. De fleste har stor respekt for religiøse ledere.

Her kommer Sana Basim igen ind på vigtigheden af at forebygge:

- Det handler om at føre et samfund tilbage til normalitet, hvor der er god ro og orden, hvor folk viser hensyn til hinanden og endda rækker ud med omsorg. Det er en lang proces. At få et krigshærget land på fode igen handler ikke kun om at vinde en krig, det handler om at vinde freden. I dens mest udstrakte betydning. Folk skal finde tilbage til en normal hverdag, hvor sårene fra fortiden langsomt heles og tillidsfulde relationer genetableres.

Støt Irak

100
dkk

Donér