8. dec 2016 |

Irak 2014: Akut nødhjælp i krigens kaos

I sommeren 2014 blev verden rystet af nyhederne om Islamisk Stats grusomme overgreb på alle, der ikke underkastede sig deres rigide tolkning af islam. Mission Øst hjælper de fordrevne irakere med støtte til både krop og sind.

Af Svend Løbner, freelance journalist

Mænd blev gennet sammen og henrettet. Kvinder blev voldtaget. Og unge piger blev solgt som sexslaver til terrorbevægelsens krigere. Islamisk Stat skabte rædsel overalt, og befolkningen flygtede over hals og hoved. En voldsom humanitær katastrofe var begyndt. I dag er over tre millioner irakere rykket op med rode og fordrevet fra deres hjem.

”De tog fat i min datter for øjnene af mig. Jeg tiggede dem om at lade hende være, men IS’ befalingsmand sagde nej,” fortalte en kvinde til generalsekretær Kim Hartzner i forbindelse med en nødhjælpsuddeling.

“På afstand kunne vi se, hvordan IS adskilte kvinder og mænd og skød alle mændene,” fortalte en familiefar og fortsatte: ”IS fangede min onkel og 70 familiemedlemmer. Kun to overlevede. De blev vidner til, hvordan IS henrettede dem alle.”

Ingen læ for sne og kulde

Mission Øst gik ind med nødhjælp allerede i august 2014, og har siden hjulpet over 57.000 mennesker med vand, mad, husly, hygiejneartikler, kogegrej, varmeovne til den kolde vinter og køleapparater til den ulideligt varme sommer. Det er ikke første gang, at Mission Øst er til stede i Irak. Efter Saddam Husseins fald i 2003 hjalp Mission Øst de kurdere, der vendte hjem til Dahuk i Nordirak.

Også i 2014 begyndte indsatsen i området omkring Dahuk, hvor familier var flygtet op i de kurdiske bjerge i så stort et antal, at langt under halvdelen fik plads i FN’s flygtningelejre. Resten måtte tage til takke med steder som trappeopgange, tynde telte og halvfærdige betonbygninger, der stod pivåbne for vinterkulde, sne og blæst. Oldgamle kulturer er truet med udslettelse. Ved en gudstjeneste den 23. august 2014 samledes patriarkerne fra fire oldkirker for at tage bestik af truslen mod en kirke, der har eksisteret på Nineve-sletten i 1.700 år og dermed er verdens ældste. Her bad patriark Ignatius Aphrem II indtrængende Vesten om hjælp: “Vi ønsker ikke, at vores folk skal rykkes op med rode,” sagde han til generalsekretær Kim Hartzner efter gudstjenesten.

FN: IS-overgreb er folkedrab

Men det viste sig snart, at det var det lille kurdiske folk yezidierne, det gik hårdest ud over. Hvor de kristne fordrevne kan trække på deres relativt stærke netværk, er yezidi-familierne ofte fuldstændig overladt til sig selv. Mission Øst fik adgang til Sinjarbjerget i marts 2015. Her havde tusindvis af yezidier søgt tilflugt, efter at Islamisk Stat havde indtaget deres hovedby Sinjar og drevet klapjagt på dem under flugten op ad bjerget. Mænd blev gennet sammen og skudt. Kvinder blev indfanget og bortført. Gravide, ældre og personer med handicap blev efterladt på vejen op ad det golde bjerg for at dø. De overlevende manglede mad og drikke i dagevis, inden der blev etableret en flugtkorridor. Tusindvis valgte at flygte videre, men 1.600 familier blev tilbage på bjerget i håb om at vende hjem. De bor stadigvæk i tynde telte eller nødtørftige inddækninger på bjerget, mens de lever af nødhjælp fra bl.a. Mission Øst og den lokale samarbejdspartner Humanity.

“Da IS angreb, vidste vi, at de ville dræbe os, så vi måtte komme væk i en fart,” fortæller Azid, der er far til otte børn og nu overlever på andet år takket være hjælpen fra bl.a. Mission Øst. ”IS sagde til folk, at de enten skulle konvertere til islam eller dø. Nogle konverterede, men de blev dræbt alligevel,” fortæller han. FN-rapporter kalder Islamisk Stats brutale overgreb mod yezidierne for ”folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden”.

Mission Øst hjælper alle, uanset etnicitet, religion og politisk ståsted. Det var således naturligt at træde til med hjælp til fordrevne sunni-arabere omkring Kirkuk, da de i 2015 i stigende tal begyndte at flygte fra IS-kontrollerede områder. Også her fortalte de flygtende familier den ene horrible beretning efter den anden om, hvordan Islamisk Stat endda holder deres egne trosfæller som gidsler. ”Vi måtte vælge: Dø eller flygt!” fortæller Haseem, der har et handicap og derfor måtte flygte på krykker hen over marker, der var mineret af IS.

Et lys i mørket for børn og unge

Som lyspunkter midt i de ubærlige familietragedier opretter Mission Øst såkaldte ”psykosociale centre”. Den grusomme vold efterlader dybe traumer i den hårdt prøvede befolkning. Men i Mission Østs seks centre bliver børn og unge kvinder budt velkommen af venlige medarbejdere, der introducerer dem til en almindelig hverdag. I centrene kan børnene lege, tegne, spille, lave drama og lære at læse, skrive og regne. De unge kvinder kan trygt fortælle deres oplevelser til trænede rådgivere og desuden lave håndarbejde og lære IT, musik, frisørhåndværk, arabisk og engelsk. ”Det er en helt unik mulighed, at børn kan komme i børnecentret. Der findes ikke noget, der ligner dette, i Sinjar,” fortæller børnenes mødre i en uafhængig evalueringsrapport om Mission Østs indsats på Sinjar-bjerget. ”Jeg var begyndt at læse, men havde glemt det hele, fordi jeg ikke har gået i skole i et helt år,” fortæller en lille dreng og tilføjer: ”Da I åbnede centret, fik jeg min viden tilbage.”

Genopbygningen er næste skridt

Mission Øst vil også bistå de fordrevne, når de vender hjem til deres landsbyer og huse efter krigen. Hvis alt går vel, vil hjemvendte få hjælp til at reparere og genopbygge deres huse og landsbyer og modtage støtte til at genoptage landbrug, biavl og handelsliv. ”IS’ hærgen har ødelagt infrastrukturen, både vand- og elforsyningen. De ødelagde husene og stjal alt inventar fra skolerne,” fortæller en borgmester fra en befriet by i nærheden af Sinjar til Kim Hartzner.

Selve Sinjar by er totalt udbombet. Samme scenarie venter utvivlsomt, når Mosul er befriet. Derfor må nødhjælp og udviklingshjælp gå hånd i hånd. Akut nødhjælp til de fordrevne er kun begyndelsen på en indsats, der skal bringe orden i kaos, genopbygge lokalsamfundet og give befolkningen fornyet håb for fremtiden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Mission Øst igen i Irak

Mission Øst har før arbejdet i Irak. Efter Saddam Husseins fald i 2003 begyndte irakiske kurdere at vende hjem til Dahuk i det nordlige Irak. I den forbindelse hjalp Mission Øst med genopbygning af huse, genetablering af infrastruktur og hjælp til, at de hjemvendte kunne forsørge sig selv. Mission Øst arbejdede i landet frem til januar 2006 og etablerede igen et kontor som respons på den humanitære krise, der tog sin begyndelse i 2014.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Kristne i Irak

Der eksisterer adskillige kirkesamfund i Irak. De største grupper tilhører henholdsvis syriske og armenske menigheder. Da Saddam Hussein blev styrtet i 2003 og under de efterfølgende konflikter, flygtede et stort antal kristne ud af landet. I 1987 var der 1,4 mio. kristne i landet, i dag er der mindre end 450.000. Mange kirker er blevet angrebet med bilbomber, og kristne er flere steder blevet tvangsomvendt til islam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Hvem er yezidierne?

Yezidierne er et kurdisk mindretal bosiddende i de bjergrige egne af Nordirak samt i Georgien, Armenien og Syrien. En del er emigreret til Europa. På verdensplan er der 1,5-2 millioner, hvoraf cirka 100.000 bor i Europa. Yezidiernes religion er monoteistisk og menes at være over 4000 år gammel. Gruppen betegnes også ezidi og yazidi.

Donér