16. jun 2016 |

Hvad vil regeringen sige til John Kerry i aften?

Michael Aastrup Jensen (V) er dybt berørt efter sit besøg i en flygtningelejr i Irak denne uge. Han opfordrer til ”at bakke voldsomt op” om hjælpen til nærområderne, hvor flygtninge mangler helt basal hjælp til at overleve. Mission Øst hjælper lige nu både yezidier og sunnimuslimer på flugt fra Islamisk Stat.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) spiser middag med USA’s udenrigsminister John Kerry i aften. Aastrup kan næsten ikke vente med at udfordre Kerry til at satse endnu mere på hjælpen til Syriens nærområder. Aastrup er nemlig netop lige selv kommet hjem efter et besøg i en flygtningelejr i Irak, hvor der hver dag strømmer flygtninge ind fra IS-kontrollerede områder.
Han fortæller:

– Jeg mødte en familie, der havde mistet fem af deres otte børn til landminer, som var lagt ud af IS. Det gjorde et kæmpe indtryk at møde disse menneskeskæbner.

– Det blev en øjenåbner for mig, at der stadig mangler helt basale nødvendigheder som mad og husly i flygtningelejrene, ja, alt det, som er helt grundlæggende forudsætninger for at overleve.

– Når jeg spiser middag med John Kerry i aften vil jeg dele mine erfaringer fra Irak og ikke mindst opfordre amerikanerne til at påtage sig et lederskab i hjælpen til disse nærområder omkring Syrien.  

– Vi skal som verdenssamfund bakke voldsomt op. Som alle sagde dernede – både en minister for udenrigsanliggender og almindelige mennesker: ”Giv os nu den hjælp, for hvis vi ikke har noget at leve af, bliver vi nødt til at flygte til Europa!”

Mission Øst hjælper lige nu tusindvis af flygtninge med at overleve

Michael Aastrup Jensen besøgte Irak sammen med hjælpeorganisationen Mission Øst, der siden Islamisk Stat massakrerede yezidierne i sommeren 2014 har uddelt nødhjælp til 57.000 kristne og yezidier, som er fordrevet af IS:

– Mission Øst sørger for vand, hygiejneudstyr, vandbeholdere, sæbe, inddækninger med presenninger, træ og værktøj, så de kan holde stand mod vind og vejr. Lokale medarbejdere sørger også for støtte og undervisning til kvinder og børn, som er ofre for de værste overgreb, man kan tænke sig, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Mission Øst har også uddelt til over 7.000 sunnimuslimer som er flygtet over hals og hoved fra IS-kontrollerede områder.

– De 849 familier i lejren har nu fået luftkøler, vandkøler, en vanddunk og sengetøj, som de om dagen bruger til at beskytte sig mod den varme sol. Alt sammen noget som gør, at de kan klare sig gennem de 42 graders temperatur om dagen.

– Det er et fantastisk arbejde, men også et kæmpe ansvar, at vi i Mission Øst sørger for overlevelse for alle de mange tusind mennesker, siger Kim Hartzner.

Donér