Vintertøj, tæpper og varmeapparater gør livet tåleligt for familier, der er fordrevet af Islamisk Stat i Irak. Mission Øst har besøgt to familier i kolde betonbygninger i Kirkuk og set, at hjælpen nytter.Nytter det at hjælpe? Hvilken forskel gør 2.900, 600 eller bare 150 kroner? Og når hjælpen frem til dem, der virkelig har brug for den?
Det kan to familier i den irakiske storby Kirkuk fortælle om. De bor begge i kolde, ufærdige betonbygninger, efter at de måtte flygte fra deres hjem, da Islamisk Stat overtog og terroriserede deres landsbyer. Sidste vinter modtog de hjælp fra Mission Øst til at modstå vinterkulden med.
Mission Østs journalist Kim Wiesener besøgte dem for nylig igen.
Her mødte han Jihan. Hun, hendes mand og deres fire børn bor i et ufærdigt betonhus. Hvor der normalt ville være vinduer, er der gabende store huller, og ”indgangsdøren” til deres midlertidige hjem er et tyndt stykke stof.
Jihan og hendes familie forlod hjembyen Fallujah i 2014 og søgte tilflugt her, da der dengang ikke var oprettet lejre til de interne flygtninge endnu. 
Vinterhjælp til de kolde nætter
Irak er et land fuld af modsætninger – også vejrmæssigt. Om sommeren kan temperaturen nå 50 grader, men om vinteren kan nætterne blive meget kolde. Så fordrevne irakere har brug for hjælp til at komme igennem vinteren. I december i fjor uddelte Mission Øst derfor et kontant beløb til en række familier, der midlertidigt opholder sig i Kirkuk. En af dem var Jihans familie.
Hun og hendes tre sønner viser med glæde, hvad de købte for pengene fra Mission Øst. Det blev bl.a. til et varmeapparat, tæpper og et gulvtæppe, der kan dække det kolde betongulv. Børnene fik også lidt vintertøj, for som så mange andre irakere fik Jihan og hendes familie intet med sig, da de tog flugten fra deres hjemby.
Selv om Islamisk Stat blev jaget ud af Fallujah i juni i år, kan befolkningen ikke vende tilbage, da store dele af byen er fuldstændig ødelagt:
”De er stadig i nærheden,” siger Jihan om terrorbevægelsens krigere, ”og der er landminer i vores kvarter. Det er farligt at tage tilbage.”
Manden dræbt af Islamisk Stat
Habiba er også fra Fallujah, og hun og hendes to døtre bor også i en ufærdig bygning i et andet kvarter, hvor mange interne flygtninge har slået sig ned. Også Habiba fik vinterhjælp fra Mission Øst i fjor, og hun investerede bl.a. i et varmeapparat og tæpper.
Habibas mand blev dræbt af Islamisk Stat, og selv om hun bor med sine søstre i det ufærdige hus, føler hun sig på egen hånd:
”Jeg vil gerne hjem, men Fallujah er ikke genopbygget, der er ingen læger, og ikke noget marked.”
Så hun regner med at skulle tilbringe endnu et stykke tid i Kirkuk.
Sådan er situationen for hundredtusinder af irakere. Antallet af internt fordrevne i landet er allerede oppe på 3,1 millioner, og Mosul-offensiven ventes at drive yderligere hundredtusinder på flugt.
Når vinteren kommer, vil der være mange som Jihan og Habiba, der har behov for hjælp til at modstå de kolde nætter.
Og den får de bl.a. af Mission Øst, der igen i år uddeler vinterhjælp til de fordrevne. Vinterhjælpen er støttet med 10,2 mio. kr. fra det danske udenrigsministerium.
Og hjælpen nytter. Tæpperne, vintertøjet og varmeapparaterne gør opholdet tåleligt i de kolde telte eller ufærdige betonbygninger.
Så langt rækker pengene
For 150 kroner kan vi sørge for et hygiejnesæt til en familie på seks personer, så de ikke bliver syge.
For 600 kroner kan vi sørge for et køkkensæt til en familie på seks personer, så de kan lave mad.
For 2.900 kroner kan vi sørge for en komplet nødhjælpspakke til to familier på hver seks personer, så de kan holde varmen, lave mad og har et sted at sove.