11. nov 2015 |

Hjælpeorganisation til regeringen: Støt genopbygning af byer befriet fra Islamisk Stat

Danmark bidrager militært til bekæmpelsen af Islamisk Stat. Men vi bør også bidrage humanitært og hjælpe de tusindvis af yezidier, som er parat til at genindtage deres befriede landsbyer, mener Kim Hartzner fra Mission Øst, som netop har besøgt yezidierne på Sinjar-bjerget.

Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget at øge støtten til kampen mod Islamisk Stat. Det drejer sig om op til 30 personer, som skal hjælpe koalitionen mod Islamisk Stat med at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien, så kampflyene præcist når deres operationsmål.

Men den miltære støtte kan ikke stå alene, mener hjælpeorganisationen Mission Øst.

- Husk at afsætte penge til genopbygning, efter at områderne er blevet befriet. Jeg har lige set, hvor udbombede byerne er, siger generalsekretær Kim Hartzner, der netop er vendt hjem fra et besøg på Sinjar- bjerget, hvor 25.000 af det religiøse mindretal yezidierne håber at kunne vende tilbage til de landsbyer, de flygtede fra, da Islamisk Stat indtog Sinjar by den 3. august 2014.

Af de 25.000 er 10.000 er vendt tilbage fra de kurdiske områder, de flygtede til. 15.000 har boet på bjerget, siden de flygtede derop sidste år.

- Det er ikke bare statistikker, ikke blot en gruppe med en fællesbetegnelse. De er mennesker ligesom os, der har brug for beskyttelse og al den hjælp, vi kan give dem. De har brug for hjælp til at klare vinteren på bjerget lige nu. De har brug for heling efter de massedrab, voldtægter og kidnapninger, de har oplevet og været vidner til. Og de har brug for, at deres byer og huse og infrastruktur bliver genopbygget, efterhånden som områderne bliver befriet. Vi er nede på jorden sammen med dem og går gerne sammen med dem ind i de befriede områder og genopbygger deres huse og infrastruktur, siger Kim Hartzner.

Mission Øst har netop erfaring med genopbygning, bl.a. efter naturkatastrofer i Nepal, Afghanistan og Nordkorea. I Irak var organisationen med til at genhuse tilbagevendende irakere i Dahuk-provinsen fra 2003 til 2005. Den ekspertise kan nu komme de fordrevne yezidier til gode.

- Det er ikke nok, at Danmark bidrager militært til at bekæmpe Islamisk Stat. Vi må også bidrage humanitært og sikre, at yezidierne igen kan bosætte sig i de områder, hvor de har levet i over tusind år, siger Kim Hartzner.

Mission Øst hjælper lige nu yezidierne med presenninger, træ og værktøj, så de kan dække sig ind så godt som muligt. De har også modtaget hygiejneudstyr i form af sæbe, shampoo, tandpasta, tandbørste, desinfektionsmiddel, håndklæder og vanddunke, samt solcelleskærme, der leverer strøm til lys i mørket. Mission Øst har også oprettet et kvindecenter og et børnecenter på bjerget, hvor kvinderne kan tale ud om overgreb og traumer, og børnene kan lege, tegne og lære at regne og skrive.

Donér