Gadebørnsprojekt i Mosul
Af Karen Bendix 17. jun 2019 |

Gadeteam støtter gadebørn i Mosul

Mission Øst arbejder for øjeblikket med UNICEF i Irak om et enestående projekt, der involverer Mosul’s gadebørn og unge. Et gadeteam og et walk-in-opsamlingscenter inviterer gadebørn og unge indenfor i trygge rammer.

Ahmed er et af de børn, der benytter fritidsaktiviteterne i centret. Han fortæller: ”Med oplevelserne sammen med andre børn og voksne, føler jeg for første gang i lang tid, at jeg er et barn, der leger, danser og griner med mine venner.”

Farligt liv som gadebarn

Børn og unge lever og arbejder på gaden i Mosul, enten fordi deres forældre er døde eller af andre årsager. Mission Øst har som en af de få organistioner sat fokus på gadebørnene i Mosul, der lever et farligt liv, og blandt andet tjener til dagen og vejen ved at vaske bilruder eller andet forfaldent arbejde.

Bilrudevask i vejkryds

Det gør fx Ahmed, som er 10 år gammel. Han arbejder mindst 10 timer om dagen med at vaske bilruder ved et af hovedkrydsene i Mosul. Han går ikke i skole, fordi han skal arbejde for at tjene penge til sig selv og sine søskende. Han fortæller, at hans far er død, men han ved ikke hvorfor, hvordan eller hvor.

27 kr. om dagen

Ahmed tjener op til 5000 IQD om dagen, hvilket svarer til 27 kroner - hvis han er heldig, er det nogle gange 10.000. Hans bror Rakan på 14 år arbejder også for at tjene penge til familien - deres mor og to søstre - Alma på otte år og Zanib på fem år. Børnenes mor er afhængig af at hendes børn arbejder, så de kan overleve. De får også støtte fra Ahmeds to onkler, som hjælper dem. De fire børn og deres mor deler et værelse med Ahmeds familie.

Opsøger gadebørn

Det er en hård hverdag for børn at arbejde og opholde sig på gaden i Mosul. Mission Øst har derfor indsat et opsøgende hold, der går ud i gaderne og ind i de konfliktfyldte kvarterer, hvor de finder og støtter børn og unge på gaden, hvor de bor og arbejder.

Walk-in center

Gadeteamet tilbyder dem psykologisk førstehjælp og mulighed for at få et Safe-Space i et af Mission Østs børnecentre i Mosul. Som noget nyt tilbyder Mission Øst også et walk-in center for gadebørnene, hvor de får adgang til et safe space døgnet rundt. Dette center tilbyder børnene fritidsaktiviteter, mental bevidstgørelse, mulighed for en mentor og hjælp til sagsbehandling, og velkendte voksne, der ikke fordømmer dem, men taler med dem over en kop te. Gadeteamet lægger øre til deres historier og giver dem støtte, vejledning og rådgivning, som disse børn ikke har oplevet fra voksne i deres unge liv.

Ahmed kender gadeteamet

Ved et af vores gade-arrangementer, der handlede om øget bevidsthed om miljøspørgsmål, deltog Ahmed også. Siden han første gang hørte om walk-in opsamlingscenter for Mosuls gadebørn har han deltaget i to organiserede arrangementer med sin familie. Han kender navnene på alle i gadeteamet og fortæller, at han er virkelig glad for at komme til opsamlingscentret, hvor han får engelskundervisning og spiller fodbold. Han nyder at være en del af Mission East events, være med til undervisningen og være med til at danse, spise og spille spil, fortæller han:

Fakta:

Mission East samarbejder i øjeblikket med UNICEF i Irak om et meget unikt projekt, der involverer Mosul's gadebørn og unge. Projektet skal støtte og arbejde med denne særlige gruppe børn. Der er meget få aktører, der arbejder på det område. Målet er at støtte børnene på flere niveauer, der hvor de bor, lever og arbejder, gennem et opsøgende gadeteam. Mission Øst har gennem sine børnecentre oplevet, at man ikke skal vente på, at ungdommen kommer til dem, men at man skal gå ud på gaden for at støtte disse børn / unge, hvor de bor og arbejder. Derfor lancere Mission Øst et nyt koncept, med et opsamlingscenter, hvor børnene kan få adgang til et sikkert rum til enhver tid i løbet af dagen.

Alle navne er ændret for at beskytte barnets og hans families identitet.

Gadebørn i Mosul
Gadebørnsprojekt Mosul