Itab og hendes lille søn blev taget til fange og pint af Islamisk Stat. Efter befrielsen led hun stadig af depression. Men nu får hun psykisk førstehjælp, er faldet til ro og føler sig tryg. Mission Øst har netop åbnet sit andet samfundscenter i Sinjar.

Itab på 29 år bor i Sinjar sammen med sin syvårige søn. Hun er som så mange andre yezidier vendt tilbage til Sinjar, efter Islamisk Stat besatte byen i august 2014 og tog hende, hendes søn, hendes mand og andre familiemedlemmer til fange. IS-krigerne udsatte hende for grov vold, og hun blev slået, pint og udsultet.

Efter at være blevet holdt fanget i to år, blev hun og hendes søn endelig befriet; men hendes mand er stadig savnet, og hans opholdssted er ukendt. Itab bor nu sammen med sin mands familie under ringe forhold.

Selvom hun og hendes søn nu er i sikkerhed, plager traumet fra hendes oplevelse hende stadig, og hun er stresset efter sin mands forsvinden Hun var ramt af alvorlig depression og selvmordstanker, da Mission Øst mødte hende.

Kan nu tage sig af sit barn

En sagsbehandler fra Mission Øst begyndte at se Itab regelmæssigt og gav hende rådgivning og psykisk førstehjælp gennem såkaldt psykosocial støtte. Hun arbejdede sammen med Itab om at løsne sig fra negative tanker og finde håb for fremtiden.

Sagsbehandleren inviterede endda Itab med i et af Mission Østs levebrødsprogrammer, som giver Itab jobtræning og hjælp til at starte egen lille virksomhed.

Alt dette har nu fået hende til at genvinde en vis tillid til sig selv og til livet.

”Jeg føler mig mere rolig nu, er mere tryg og synes også, jeg er blevet bedre til at tage mig af min søn,” siger hun.

Itab bliver nu fulgt af Mission Østs nyoprettede samfundscenter i Sinjar by. Her får kvinderne sammen med børn og teenagere hjælp til at bearbejde krigstraumer og træning i både sprog, matematik og forskellige livsfærdigheder. Centret er nr. 2 i yezidiernes store hovedby ved siden af centret i Khanasor, som også lige er blevet renoveret.

Mission Øst sørger også for transport hver dag, så de mest sårbare børn og unge fra de omkringliggende landsbyer kan komme på centrene.

Rådgivning via WhatsApp

På grund af COVID-19 har Mission Østs i alt seks samfundscentre i Irak været lukket i flere måneder, og oplysning og rådgivning er foregået via telefon og sociale medietjenester som Messenger og WhatsApp.

En af de kvinder, der har fået gavn af rådgivningen er 36-årige Jihan, som før var helt overvældet af frygt for Coronavirus. Hun lukkede sig inde på sit værelse og blev fuldstændigt ædt op af angst og depression.

”De negative tanker overvældede mig, fordi jeg helt ærligt ikke anede noget om denne virus og ikke vidste, hvad jeg skulle stille op,” fortæller hun. ”Efter Mission Østs online kursus i Coronaoplysning begyndte jeg at føle en positiv energi, og min tilstand blev forbedret.”

Gennem kurset lærte Jihan, hvordan hun kunne forhindre spredning af virus, desinficere sit hus, vaske sine hænder ordentligt og i det hele taget passe på sig selv og øge sit velbefindende. Nu bruger Jihan sin hjemmetid på at udvikle sine kreative færdigheder og udforske sine interesser. Hun er blandt andet ved at lære at spille et instrument.

Centre åbner under skrappe Corona-restriktioner

Mission Østs samfundscentre i Irak fungerer nu igen – under skrappe Corona-restriktioner.

I Sinjars to centre får børn, teenagere, kvinder og nu også unge mænd mulighed for undervisning og jobtræning. Mænd op til 24 års-alderen er nu inkluderet i målgruppen efter ønske fra lokalbefolkningen. Alle deltagere modtager psykosocial støtte i samtalegrupper og bliver samtidig undervist i engelsk. I Khanasor er der også oprettet tre grupper, hvor deltagerne får undervisning i, hvordan de beskytter deres børn og medvirker til samhørighed i samfundet.

FAKTA:

Mission Øst har arbejdet i Sinjar siden 2015, hvor man oprettede et samfundscenter i bydelen Khansor i den sydlige del af Sinjar by. Nu er der også oprettet et samfundscenter i byens centrum. Trods Corona har følgende modtaget hjælp siden marts:

15 børn og unge har modtaget psykosocial støtte, otte drenge og 7 piger.
15 kvinder og 40 unge, fem drenge og 35 piger, deltog i tre såkaldte beskyttelsesgrupper.
40 voldsramte piger og kvinder har modtaget hjælp og rådgivning af særligt uddannede sagsbehandlere.
130 kvinder, piger, mænd og drenge har deltaget i oplysningsaktiviteter.