15. jun 2016 |

Forældrepar mister fem børn under flugt fra IS

Abbas flygtede fra Islamisk Stat med kone og otte børn. Men en landmine sprængte fem af hans børn i luften. Nu modtager familien nødhjælp fra Mission Øst i en flygtningelejr uden for den irakiske by Kirkuk.

– Det er noget af det mest ubærlige, jeg nogensinde har hørt!

Det udbryder læge og generalsekretær Kim Hartzner, der netop har været med til Mission Østs nødhjælpsuddeling i Nazrawa-lejren uden for Kirkuk i Irak.

Her talte han med den 46-årige familiefar Abbas, som var flygtet fra sin IS-kontrollerede landsby med kone og otte børn.

– I alt 120 mennesker gik i en lang række om natten ud over markerne, væk fra Islamisk Stat. Hvad de ikke vidste, var at IS havde mineret området for nylig. De første 60 nåede at komme gennem området, og så pludselig træder en ældre kvinde på en mine, som gør, at i alt 11 mennesker bliver sprængt i luften, fortæller Kim Hartzner om den helt ubærlige familietragedie:

– Blandt de, der bliver sprængt i luften er Abbas’ tre døtre på 18, 13 og 11 og to sønner på 20 og på tre.. Så fra at have otte børn, har han nu pludselig kun tre tilbage.

Familier har mistet alt

– Efter eksplosionen så IS, hvad der skete, og de kastede lysgranater ud over området for at jage folk tilbage igen. Derfor måtte Abbas og hans kone og tre tilbageværende børn flygte så hastigt, de overhovedet kunne. De vidste, at hvis de blev pågrebet, kunne de miste livet, fortæller Kim Hartzner.

Han møder Abbas og hans kone i et glohedt telt i Nazrawa-lejren. Hertil er de flygtet sammen med 850 andre familier. Blot på en enkelt dag ankom 88 personer til lejren, hvor Mission Øst hidtil har sørget for mad og hygiejneudstyr samt mulighed for at komme væk fra de dybe traumer, de fordrevne har fra Islamisk Stats grusomheder. Gennem næsten to år har Mission Øst hjulpet i alt 57.000 fordrevne i Irak.

– Det er mennesker, der er flygtet fra Islamisk Stats terror, mennesker, der har mistet alt, og mennesker, der har brug for alt, fortæller Kim Hartzner og tilføjer:

– Krigen fortsætter, og der kommer tusindvis og atter tusindvis af nye fordrevne ud af IS’ områder.

42 grader i skyggen

Abbas og det, der er tilbage af hans familie, er nu i sikkerhed i Nazrawa-lejren. Men:

– Vi kan naturligvis ikke hjælpe ham med at få sine børn tilbage igen, men vi kan give ham understøttende hjælp i forhold til de forfærdelige traumer, han har. Og vi kan hjælpe hans børn, som nu kommer på vores center, og som har oplevet forfærdelige grusomheder.

Drengene har også hentet såkaldt sommerudstyr fra Mission Øst, som skal hjælpe dem igennem den varme sommer.

– De og de øvrige 849 familier i lejren har nu fået luftkøler, vandkøler, en vanddunk og et dækken til at beskytte sig mod solen. Alt sammen noget som gør, at de kan klare sig gennem de 42 graders temperatur om dagen.

– Det er det mest nødvendige, men Abbas er taknemmelig over, at vi kom fra Danmark for at hjælpe dem. De har mistet alt, de har sat livet på spil for at flygte fra IS, og de går nu en uvis fremtid i møde i flygtningelejren her i Nazrawa.

– Tak for enhver støtte til denne her livgivende og livsafgørende hjælp, slutter Kim Hartzner.

Donér