20. mar 2015 |

FN-rapport bekræfter: IS begår folkedrab

En ny rapport fra FN bekræfter nu øjenvidneberetninger formidlet af Mission Øst. Terrorbevægelsen Islamisk Stat udøver folkedrab på yezidier i Nordirak.

En dugfrisk rapport tager store gloser i brug i beskrivelsen af Islamisk Stats overgreb: Terrorbevægelsen udøver etnisk udrensning og begår forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab mod yezidier, kristne og andre religiøse og etniske minoriteter.

FN bekræfter Mission Østs rapporter

Rapporten bekræfter gentagne beretninger fra hjælpeorganisationer som Mission Øst. Generalsekretær Kim Hartzner har besøgt Nordirak tre gange det sidste halve år, senest med vinterhjælp til 23.000 fordrevne kristne og yezidier. Han er hver gang lige rystet af de fordrevnes horrible øjenvidneberetninger:

- Jeg mødte børn, som fortalte, at deres forældre blev skudt af IS, mens de lå og sov. Jeg talte med en far og én af hans to sønner, der var blandt de 70 mænd, der blev mejet ned af IS. De overlevede mirakuløst ved at ligge musestille under bunken af lig. Og jeg talte med en mor, som så hendes teenagedatter blive bortført på ladet af en pickup, mens moren forgæves tryglede krigerne om at slippe datteren fri. Disse fordrevne fortæller om overgreb, som man næsten ikke kan rumme. Derfor tøver jeg ikke med at kalde deres brutale fremfærd for folkemord, siger Kim Hartzner.

Det er et folkemord

 Han uddyber betegnelsen:

- Et folkemord sker, når aggressorer bevidst udrydder en bestemt gruppe mennesker udelukkende fordi de tilhører en bestemt race, etnisk gruppe eller religiøs retning. Og det er lige præcis det, der sker nu. IS underkaster eller udsletter enhver, der ikke konverter til deres ekstreme udgave af islam - endda shia-muslimer. Og de går systematisk efter to grupper: de kristne og yezidierne. Detparadoksale er, at disse to grupper har boet i området længe før, der var noget, der hed islam. Og nu kommer den ekstreme islamistiske bevægelse ind udefra for at udrydde dem.

Rapporten fra FN bekræfter nu, at der er et mønster i IS’ brutale fremfærd, der viser, at de går efter at udrydde yezidierne som folkegruppe. Derfor er der ”stærke tegn på”, at IS udøver folkedrab, lyder det i rapporten, der bygger på over 100 interviews med overlevende.

Horrible beretninger

Vidnerne fortæller samstemmende til udsendinge fra FN’s Højkommissariat om drab, voldtægt, tortur, sexslaveri og rekruttering af børnesoldater: Da krigere fra IS indtog adskillige yezidibyer i august 2014 blev drenge og mænd over 14 år skilt fra piger og kvinder, ført bort og skudt.  Piger og kvinder blev bortført som krigsbytte og hele landsbyer tømt for yezidier. Piger, som det lykkedes at flygte, fortæller, at de blev solgt som slaver eller givet bort som gaver til IS-krigere. Vidner fortæller, at de hørte piger på 6 og 9 år skrige fra husene, hvor de blev voldtaget af IS-krigere.

Rapporten kalder overgrebene krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden, etnisk udrensning og folkemord og anbefaler FN’s Menneskerettighedskommission at få FN’s sikkerhedsråd til ”i de stærkeste termer at forholde sig til disse informationer, der peger på folkemord, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser”, og til at overveje at henvise situationen i Irak til Den Internationale Straffedomstol.

De over 100 interviews med overlevende er foretaget af udsendinge fra FN’s Højkommissariat mellem juni 2014 og februar 2015.

Donér