9. dec 2015 |

Fanget i krigens kaos

Først blev deres landsby besat af Islamisk Stat. Så faldt der bomber. 13-årige Yaser og hans familie er mærket af krigen, som de er flygtet fra. Nu får de hjælp af Mission Øst.

Børnene skutter sig i kulden, og kvinderne samler deres sjal om skuldrene. Det er midt i november, og vinteren er allerede så småt på vej i Irak. Hvis Yaser, Taha og de andre i familien var hjemme i deres landsby, ville det ikke være noget problem. De ville bo i deres varme hus, og der ville være mad nok fra deres landbrug. Men de sidder i stedet i en ufærdig bygning på flugt fra en krig, som de ikke har nogen andel i.

Bomber faldt over landsbyen

Familien boede et år under Islamisk Stats besættelse: “Under IS kunne vi ikke dyrke vores marker, så for at få mad måtte vi sælge vores får. Sådan var livet der,” fortæller Taha, der er far til otte børn.

Da bomber begyndte at falde over landsbyen, måtte familien flygte og søge tilflugt i en landsby uden for byen Kirkuk. “Vi tilbragte en nat uden for vores landsby, før vi flygtede gennem bjergene og kom hertil,” beretter han. Hans historie illustrerer krigens kaos for familier, der bare vil leve i fred.

Drømmer om at blive læge

Taha og hans familie bor nu i en ufærdig betonbygning, og da børnene taler arabisk, kan de ikke gå i områdets kurdiske skoler. Alligevel drømmer 13-årige Yaser om at studere: “Min største drøm er at tage til Kirkuk og studere. Jeg vil gerne være læge,” siger han.

Mangler beskyttelse mod kulden

Familien har fået mad og hygiejneartikler af Mission Øst og madrasser og tæpper af andre organisationer i området. Derudover får de hjælp fra indbyggere i de nærliggende landsbyer. Men lige nu er det mest presserende behov beskyttelse mod vinterkulden:

“Kulden begynder her i november måned og varer indtil februar eller marts. Så vi har brug for varmeovne og komfurer og petroleum til at drive dem. Og flere familier flygter fra vores område hertil, så vi får brug for telte til dem,” siger Taha.

“Vi beder til, at vores hjem bliver befriet, og vi kan vende hjem til vores huse og vores familier. Det dejligste i verden er at vende tilbage til sit hjem,” siger far Taha.

Baggrund

Den 7. oktober i år flygtede 202 familier fra IS-besatte områder til en landsby uden for byen Kirkuk i det centrale Irak, hvor Mission Øst nu uddeler mad og hygiejneudstyr. Med tiden vil der blive oprettet centre i Kirkuk-området, hvor børn kan lege, blive undervist og få ro til at tale ud om deres oplevelser. Mission Øst har oprettet lignende centre andre steder i Nordirak.

Donér