20. sep 2016 |

Dansk milliard kan redde tusindvis af menneskeliv i Syriens nærområder

Mission Øst yder akut katastrofehjælp til tusindvis af krigsofre i Irak. En ekstra milliard fra Danmark til Syriens nærområder hjælper de mest sårbare flygtninge og sikrer, at færre flygtninge bliver ofre for trafficking og dødssejladser over Middelhavet.

Manglen på mad og vand og de konstante overgreb i Syrien og Irak har i flere år sendt millioner på flugt. Nu har Regeringen afsat 1 milliard kroner til at hjælpe syriske flygtninge og internt fordrevne for ISIS terrorregime i Syrien og Irak. 525 millioner kroner sendes af sted til nærområderne allerede i år.

Mission Øst yder lige nu akut katastrofehjælp til flygtninge og fordrevne tæt på fronten i Irak. De får bl.a. vand, mad, husly materialer til sundhed og hygiejne.

- Behovene er desperate. Vi kan slet ikke følge med. Derfor hilser vi regeringens beslutning om den ekstra milliard velkommen, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner og tilføjer:

- Penge til nærområderne kan forhindre, at flygtningene falder i hænderne på skruppelløse menneskehandlere og begiver sig ud på en livsfarlig sejlads i synkefærdige gummibåde over Middelhavet.

- Desuden når hjælpen ud til de mest sårbare, børnene, de ældre, de syge og alle de mennesker, der er sårede eller døjer med handicap og derfor ikke kan klare strabadserne ved en lang og besværlig flugt.

Børn har set voldtægt og drab

Mission Øst yder akut katastrofehjælp til flygtede kristne fra Syrien og fordrevne yezidier og muslimer i de nordirakiske områder Dohuk, Sinjar og Kirkuk. Hjælpen består bl.a. i presenninger og byggematerialer, så familierne kan dække sig ind mod vind og kulde om vinteren og en ulidelg varme i op til 55 grader om sommeren. De fordrevne modtager vanddunke, kander og andet køkkengrej, så de kan opbevare rent drikkevand. Og de får sæbe og forskellige hygiejneartikler, så de kan undgå smitte og sygdom. Samtidig driver hjælpeorganisationen seks børnecentre, hvor børn kan være i sikkerhed mod vold og overgreb og bearbejde deres krigstraumer.

- Disse børn har set forældre, søskende og kammerater blive voldtaget, bortført eller dræbt. De ser sorgen og apatien i overlevende familiemedlemmers øjne, de oplever både depressioner og aggressioner blandt deres kammerater, og i dem selv syder og koger det af frustration. Det er børn og familier uden fremtid, hvis vi ikke griber ind og hjælper dem nu, siger Kim Hartzner.  

Mission Øst forbereder modtagelse af flygtninge fra Mosul

Derfor glæder det ham, at dele af den ekstra milliard til nærområderne også er målrettet de tusindvis af familier, der er fordrevet af Islamisk Stat i Irak. I en pressemeddelelse om den ekstra milliard siger udenrigsminister Kristian Jensen, at ”vi er også meget opmærksomme på situationen i Irak. Vi forventer en stærk stigning i antallet af flygtninge på grund af kampen mod ISIL”.

Når Islamisk Stats højborg Mosul snart falder, vil det udløse en strøm af flygtninge. Kamphandlingerne vil ifølge FN påvirke omkring 1,5 millioner mennesker og sende omkring 660.000 mennesker på flugt. Andre kilder vurderer, at tallet er mellem 820.000 og 1,2 millioner mennesker.

- De vil flygte mod sikre områder i alle retninger, og Mission Øst vil stå klar til at hjælpe dem med det mest nødvendige for at klare strabadserne under flugten. Vi vil senere supplere med nødhjælp på de fordrevnes midlertidige og mere permanente opholdssteder, siger Kim Hartzner.

Donér