24. jun 2016 |

Borgmester i befriet landsby: ”Børnene er fremtiden”

Da Islamisk Stat indtog en lille landsby nord for Sinjarbjerget i august 2014, ødelagde de huse, skoler  og vandsystemer. Nu er området befriet, og indbyggerne får hjælp af Mission Øst til at komme på  fode igen.

Børnene er fremtiden. Det er man udmærket klar over i en lille landsby nord for  Sinjarbjerget i det nordlige Irak, og uddannelse er derfor også det første, borgmesteren for distriktet  hr. Arji nævner, når han vil fortælle om landsbyen: “Når børnene bliver uddannet, kan vi se en  strålende fremtid i dem.”

Ødelagde brønde og stjal fra skolerne

Landsbyen blev ligesom adskillige andre i området indtaget af terrorbevægelsen Islamisk Stat den 3. august 2014. “De ødelagde infrastrukturen: Brønde, elektricitet og huse, og de stjal alting fra  skolerne, så selv hvis vi skulle vende tilbage, kunne vi ikke genoptage undervisningen,” forklarer  borgmesteren. Og tilbage kom de. Efter fire og en halv måneds besættelse blev området befriet af kurdiske Peshmerga-tropper, og indbyggerne har levet i frihed lige siden.

Piger bortført af IS

Men sorgen lurer stadig under overfladen: “Vores piger er blevet bortført af IS og bliver solgt for en  meget billig pris på markederne i Mosul, Fallujah og Raqqa. Og de har også taget børn og træner dem til at blive en del af IS i fremtiden. Jeg stod på bjerget og så, hvordan de proppede folk ind i lastbiler, som var de får,” fortæller borgmesteren.

“Leg og læring hjælper børnene tilbage til livet”

Mission Øst sørger for, at landsbyens børn kan komme på et center tre gange om ugen og lære bogstaver og tal, lege og deltage i aktiviteter, der hjælper dem til at komme sig over de frygtelige oplevelser, de har haft under krigen. “Gennem leg og læring hjælper vi børnene tilbage til livet,” siger Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst. Også borgmesteren er taknemmelig: “Uddannelse er så vigtig, og vi sætter virkelig pris på det,” siger han. Og det er tydeligt, at børnene er glade for at kunne mødes og lære og have det sjovt. Fra hele oplandet bliver de kørt til centret, hvor de leger med balloner, synger sange og fremsiger alfabetet højt i kor. “For forældrene betyder det, at de kan se en fremtid i at vende tilbage til området,” fortæller Kim Hartzner.

Brug for hjælp i befriede landsbyer

Flere og flere byer omkring Sinjar-bjerget bliver ligesom dette område befriet fra Islamisk Stat. I takt med, at familierne så småt vender hjem til deres landsbyer, sørger Mission Øst for, at  lokalsamfundene kan komme på fode igen. I den nærmeste fremtid vil landsbyerne få støtte til at genopbygge huse og sanitet og hjælp til at genoprette landbrug, biavl og det lokale handelsliv.

Støtte til traumer

En vigtig del af arbejdet er desuden oprettelsen af centre, hvor børn har et fristed, og hvor voksne kan tale frit om de frygtelige oplevelser, de har været igennem. For som borgmesteren forklarer: “Størstedelen af folk her har det psykologisk rigtig skidt.”

Donér