24. sep 2015 |

Børn skal ikke ende som tiggere på gaden!

Mission Øst opretter børnevenlige områder i Nordirak, hvor børn lærer skolefag, kammeratskab og konfliktløsning.

- Børn skal ikke ende som tiggere på gaden! Derfor opretter vi børnevenlige områder, hvor børnene kan lege, lære og forebygge konflikter.

Det siger Binay Basyal, der er Mission Østs passionerede landechef i Irak. Han står for uddeling af vinterhjælp til tusindvis af flygtninge og fordrevne med penge fra TV-indsamlingen i søndags, som også går til at oprette børnecentre.

Forbereder skolegang

Centrene er børnevenlige områder for børn, der har oplevet konflikt, traumer og anden elendighed, fortæller han.

Der er oprettet tre centre i Dohuk og Sinjar-området i kurdisk Nordirak. Og der bliver oprettet yderligere fire centre og et mobilt center i form af en minibus med lærere og legeredskaber. Bussen vil køre rundt mellem landsbyer og flygtningelejre med aktiviteter for børnene.

- Her lærer de tal og alfabetet, så de en dag kan komme i skole. Og de hygger sig med indendørs og udendørs lege, fortæller Binay Basyal.

Lærer konfliktløsning

Børnene opøver også færdigheder, der kan forebygge konflikter:

- De lærer, hvordan de får nye venner, og hvordan de deler med hinanden. De lærer om forældrenes rolle og om ikke at være krævende, men have en positiv attitude over for andre mennesker, fortæller Binay Basyal.

Mission Øst har oplært medarbejderne, som alle er unge og villige, til at tjene lokalsamfundets børn.

- I øjeblikket hjælper vi omkring 600 børn i disse børnevenlige centre. Børnene er mellem 4 og 10 år gamle. Centrene hjælper børnene til at udfolde sig i almindelige børneaktiviteter og forebygger, at de ender som tiggere på gaden, pointerer Binay Basyal.

Vant til kriselande

Binay Basyal er ikke uvant med at arbejde blandt flygtninge og fordrevne i konfliktområder og sårbare stater. Han har været ledelsesrådgiver for myndighederne i Somalia, undervist om menneskerettigheder i Uganda, styrket sundhedsvæsenet i både Nepal og Burma og arbejdet for at skaffe rent vand og dyrke effektivt i Afghanistan. Her var han også med til at sikre nødhjælp til hjemvendte flygtninge fra Pakistan.

Ud over de børnevenlige centre har Mission Øst også oprettet centre, der skal hjælpe kvinder og mødre med at bearbejde traumer efter overgreb. Mission Øst uddeler også petroleum til petroleumsovne, for at de fordrevne kan lave mad og opvarme deres telte.

- Dette vil skabe et varmt miljø og forebygge sygdomme hos børnene i den barke vinter oppe i bjergene. Vi vil også skaffe måtter og tæpper for at de kan have et varmt sted at sove, slutter Binay Baysal fra Mission Øst.

Kontakt:

Pressekoordinator Svend Løbner 
Mobil 28 707 703,
E-mail: svend.lobner@missioneast.org 

Donér