23. dec 2016 |

Akut nødhjælp og psykisk støtte til børn og familier fra Mosul-området

Mission Øst har modtaget 10,2 millioner kroner til at yde humanitær vinterhjælp til tusindvis af mennesker i og omkring Mosul. Hundredvis af børn får desuden hjælp til at komme på fode efter krigstraumer.

Danske ngo’er spiller en vigtig rolle i at afhjælpe en humanitær krise i og omkring Mosul.

Det fastslog Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau, da han for nylig lovede Iraks premierminister Abadi 50 millioner kroner gennem danske hjælpeorganisationer i området.

En af hjælpeorganisationerne er Mission Øst, der har ydet akut nødhjælp og psykisk støtte til fordrevne i det nordlige Irak siden sommeren 2014.

Mission Øst har nu modtaget 10,2 millioner kroner fra det danske udenrigsministerium til det humanitære arbejde med bl.a. at uddele vinterhjælp i og omkring Mosul. Bevillingen betyder, at Mission Øst kan hjælpe 10.000 mennesker og sammenlagt 35.000 mennesker i og omkring Mosul.

Vinterhjælpen består af vintertøj, varmeapparater og brændstof og indgår i Mission Østs samlede overlevelsespakke. Pakken indeholder bl.a. førstehjælpsudstyr, tæpper, hygiejneartikler og køkkensæt - alt sammen for at de fordrevne familier kan holde varmen, lave mad og have et sted at sove.

Flygter desperat fra Mosul

– Det er mennesker, der i over to år under Islamisk Stats terrorvælde har oplevet de mest grufulde ting, man kan forestille sig: De har set mænd blive henrettet, kvinder voldtaget og unge piger og kvinder solgt som sexslaver på markedet i Mosul. Nu øjner de frihed, og derfor strømmer de ud af byen, selv om de risikerer at blive dræbt af snigskytter eller bomber, fortæller Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner og fortsætter:

– De flygter desperat med deres familier og børn, og hvad de lige kan nå at få med og bære. Nu må vi tage imod dem og give dem den hjælp, de har så hårdt brug for.

De fordrevne skal også have hjælp til etablering, når de finder et sted at opholde sig eller vender hjem. Derfor vil Mission Øst også sørge for rent drikkevand til hundredvis af hjemvendte familier. Hjælpeorganisationen har lang erfaring i etablering af vandsystemer i lande som Nepal, Afghanistan og Nordkorea. Med den erfaring vil hjælpeorganisationen reparere og genetablere brønde og vandsystemer for hjemvendte irakere.

Mission Øst har indtil nu hjulpet i alt 89.000 fordrevne i det nordlige Irak.

Børn kommer væk fra traumer

Nogle af pengene fra Danmark vil også gå til, at hundrevis af krigsramte børn kan få psykologisk støtte i Mission Østs seks børnecentre i det nordlige Irak. Her får børnene et frirum til at komme sig efter krigens rædsler. Her kan de lege, tegne og dyrke sport i et trygt miljø. Og her kan de komme væk fra deres traumer, glemme deres bekymringer for en stund og få nye venner. Samtidig får de undervisning i sprog og matematik, så de ikke står på bar bund, når de en dag kan komme i skole igen.

Mission skaffer specialiseret traumebehandling til de børn, der har særlige behov for dette. Organisationen henviser også børn til særlig medicinsk, juridisk og anden specialiseret hjælp, når behovet opstår.

Donér