Af Svend Løbner 28. jan 2020 |

5400 fordrevne irakere får hjælp til at klare vinterkulden

Mission Øst uddeler tæpper, vintertøj, brændstof samt sæbe og andre hygiejneartikler til 600 sårbare familier i to lejre og 300 familier, der nu er vendt tilbage til deres lokalsamfund.

Mission Øst er igen i færd med at uddele nødhjælp til sårbare mennesker i det krigshærgede Irak. 900 familier med tilsammen 5.400 personer modtager livsvigtig beskyttelse mod vinterkulden og basale hygiejneartikler til at opretholde sundhed og menneskelig værdighed.

Med hjælp fra Novo Nordisk Fonden kan Mission Øst nu hjælpe de mest sårbare familier i to lejre og desuden støtte de fordrevne, der vender hjem til deres sønderbombede huse i Kirkuk og omegn.

Heldigvis er hjælpeindsatsen ikke direkte påvirket af den nyligt eskalerende konflikt mellem Iran og USA. Mission Øst kan gennemføre indsatsen, men uroen i landet stiller store krav til planlægning og sikkerhed.

Temperatur under frysepunktet

Krig og konflikt er ikke det eneste, familier i Irak er ramt af. Vinteren sætter nu ind for alvor, og børn og voksne, som i forvejen er fordrevet fra hus og hjem, må nu prøve at klare sig i lejrenes telte, mens regnskyl og snestorme raser udenfor og temperaturen kravler ned under frysepunktet.

Hjælpen målrettes 900 familier – omkring 5400 personer - i det nordlige Irak. Presenninger, madrasser, tæpper og vintertøj skal sammen med brændstof hjælpe familierne med at holde varmen. Sæbe, shampoo, hygiejnebind, tandpasta og tandbørster skal være med til at løfte hygiejnen.

Hjælpen uddeles til 600 af de mest sårbare familier i to lejre i Laylan og til 300 fordrevne, som nu er vendt tilbage til deres lokalområde Hawija udenfor Kirkuk. Mission Øst har vurderet behovene begge steder og retter nu hjælpen mod de familier, der har størst behov.

Underviser i god hygiejne

I forbindelse med uddeling af hygiejneartikler holder Mission Øst workshops for lokale nøglepersoner om sundhed og hygiejne. Nøglepersonerne vil så videregive oplysningerne til de fordrevne i de to lejre.

Behovene er enorme i Irak, hvor 5,6 millioner mennesker ifølge FN’s seneste behovsvurdering stadig er påvirket af konflikt. Flere end 4 millioner har brug for nødhjælp - heraf er 46 procent børn og 27 procent kvinder.

Mission Øst har ydet humanitær bistand af høj kvalitet i Irak siden 2014 og har et godt omdømme og positive relationer med samfundsledere og lokale myndigheder.

Hjælpeorganisationen koordinerer med alle relevante hjælpeorganisationer og samarbejder tæt med FN og andre internationale hjælpeorganisationer om at levere hjælp til Irak.