Klimaforandringer skærper fødevarekrise i Nordkorea

Klimaforandringer skærper fødevarekrise i Nordkorea

For den nordkoreanske befolkning er klimaforandringer ikke blot noget, man diskuterer. De mærker resultatet af tørke og tyfoner på egen krop. Det fortæller Kim Hartzner - netop hjemvendt fra Nordkorea, hvor Mission Øst har åbnet kontor.

 

“For os er klimaforandringer en generel trussel, men for nordkoreanere er de en helt personlig trussel. Det er ret kontant, når du på grund af tørke ikke får nok at spise!”

Det fortæller Kim Hartzner, der netop er vendt hjem fra endnu et besøg i Nordkorea, hvor han som generalsekretær for Mission Øst har tilset uddeling af næringsrig kost til 33.000 småbørn i nordkoreanske daginstitutioner.  

På mandag samles verdens ledere til FN’s klimatopmøde, hvor den ene rapport efter den anden varsler krise, hvis ikke de rige lande investerer milliarder i omstilling, der skal reducere CO2-udslip og sætte fart på bæredygtige klimatiltag.

Tyfon ødelægger afgrøderne

I Nordkorea mærker man klimaforandringerne helt konkret. Tyfonen Lingling har sammen med tørke gjort et massivt indhug i efterårets høst af den vigtige afgrøde majs. Rishøsten, som først starter næste måned, forventes også at være påvirket, særligt af tyfonen den 7. september, som medførte store skader i områder med mange rismarker. 

“Overalt så jeg afsvedne majsmarker, så stort set intet var intakt. Det var fuldstændig gult og sort og ødelagt det meste af det,” fortæller Kim Hartzner efter sit niende besøg i det lukkede land.

Han kalder situationen for ”katastrofe på katastrofe på katastrofe”:

“Man oplever tørke eller oversvømmelser stort set hvert år. Gentagne katastrofer plager landet og fører til akutte nødsituationer. Når man gentagne gange oplever tusindvis af menneskers død, er naturkatastrofer et grundvilkår,” siger han.

I dag er 11 millioner nordkoreanere ifølge FN kronisk underernærede.

Børnene bliver sunde

Mission Østs uddeling af majs og sojabønner til 33.000 børn begyndte midt i august, og resultaterne viser sig allerede nu:

“Før tabte børnene sig, og de voksede ikke rigtig i højden. Men nu, hvor vi har mad fra Mission Øst, har børnene fået et bedre helbred, så vi har færre børn, der udebliver fra klassen, og de tager nu på i vægt og indhenter højden. 70 procent af dem er nu vendt tilbage til normal vækst,” fortæller Jo Song Sim, der leder en skole med 293 børn i Unsan kommune.

 

Mission Øst har nu etableret et kontor i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang som en af seks hjælpeorganisationer.

“Vi er ikke bare inde i Nordkorea, vi er fantastisk flot inde. Vi bliver set på med positive øjne, også af myndighederne, hvor vi nyder utrolig velvilje. Og ude på institutionerne møder vi ledere, som er lige så passionerede for at hjælpe børnene, som vi er. De er sammen med forældrene utroligt taknemmelige for vores hjælp,” slutter generalsekretæren.

Børn der spiser i Nordkorea

Vuggesturebørn i færd med at spise majsbrød tilberedt af maddonationer fra Mission Øst

Madrationer halveret

Mission Øst greb ind allerede i 2012 med vitaminer, mineraler og proteiner til 50.000 børn og er oppe på at hjælpe samme antal børn i år.

Fødevaresituationen er kritisk på grund af den dårlige høst i 2018. Fra januar til juli 2019 måtte myndighederne skære madrationerne ned til det halve. I børnehaver er børns madrationer skåret ned fra 300 til ned til 100 gram om dagen. Det er en under en kvart skål ris. I vuggestuer fra 200 til kun 60 gram om dagen.