Mad fra Mission Øst nu inde i Nordkorea

Mad fra Mission Øst nu inde i Nordkorea

Majs og sojabønner til over 12.000 børn, gravide og ammende kvinder er netop ankommet til Nordkorea med lastbil. De er nu klar til uddeling i vuggestuer og børnehaver.

Omkring 10 millioner nordkoreanere er kronisk underernærede på grund af tørke, naturkatastrofer og for lidt landbrugsjord. Småbørn er særligt udsatte ved fødevaremangel, hvor sulten risikerer at få permanente og alvorlige konsekvenser for deres fysiske og psykiske udvikling.

Målrettet børn og mødre

Derfor er Mission Øst nu gået ind med akut fødevarehjælp til vuggestuer og børnehaver i to distrikter, hvor også gravide og ammende kvinder får hjælp. En konvoj af lastbiler er kørt ind fra Kina med majs og sojabønner nok til, at i alt 12.097 personer får næring nok frem til september.

Lastbilerne har losset i alt 384 tons majs og 28 tons sojabønner, som nu skal uddeles til børn under 6 år i 134 vuggestuer og børnehaver i Chonnae and Phangyo-distrikterne, hvor også 3.475 gravide og ammende mødre får del i den næringsrige kost.

Indsatsen er finansieret af frivillige gaver fra de senere måneders indsamlingskampagne, som blev iværksat af Mission Øst, da Nordkorea sidst i februar bad FN og verdenssamfundet om 1,4 millioner tons mad, fordi høsten sidste efterår slog fejl. Indsamlingen er suppleret op med såkaldte fleksible midler fra en pulje, som Det Danske Udenrigsministerium stiller til rådighed for organisationen i akutte situationer som den i Nordkorea.

Nu er det første læs fødevarer kommet ind i Nordkorea, hvor den nu ligger i lokale lagre i Chonnae and Phangyo-distrikterne, hvorfra den uddeles i de børneinstitutioner og husholdninger, der har størst behov.

Næringsrig kost til udsatte områder

De fleste indbyggere i Chonnae og Phangyo er fabriksarbejdere og er derfor særligt udsatte, fordi de ikke har mulighed for at dyrke deres egen mad. De er helt afhængige af det offentlige distributionssystem, som har skåret i rationerne. Derfor har områdets beboere behov for akut nødhjælp.

Selvom majs og sojabønner måske ikke lyder af meget, kan det tilberedes og forarbejdes på talrige måder, der kan sikre en god og varieret kost. Sojabønner er en vigtig proteinkilde og kan omdannes til bønnepasta, olie og soyasauce, når den ikke blot steges eller koges.

Både majs- og soyaproduktionen blev særligt ramt af sidste års naturkatastrofer.

Børn skal ikke lide!

Mission Øst har tidligere ydet nødhjælp til op mod 50.000 børn i vuggestuer, børnehaver og børnehjem som respons på landets seneste alvorlige fødevarekrise i 2011 og 2012. Her oplevede generalsekretær Kim Hartzner på første hånd børn, der var så svage og udmattede, at de vaklede rundt og nogle knap kunne rejse sig.

- Det må ikke ske igen! Børnene skal ikke lide! siger Kim Hartzner og appellerer til danskerne om at give en ekstra håndsrækning, så Mission Øst kan hjælpe endnu flere nordkoreanere, indtil de igen kan høste nok fødevarer.

Planen er at sende flere lastbiler med forsyninger til den nødlidende befolkning efterhånden som pengene kommer ind.

Ud over akut fødevarehjælp, støtter Mission Øst lokale bønder i bæredygtigt landbrug. Træer plantes på bjergskråninger for at jorden ikke skal skride ved den kraftige monsunregn. Der undervises i landbrugsteknikker, der øger produktivitet og modstandskraft over for katastrofernes virkninger. Og hjem og skoler får etableret vandforsyning, så børnene kan undgå diarresygdomme og optage næring fra maden.

Mission Øst har arbejdet i Nordkorea siden 2011.