100 år med nødhjælp til det armenske folk

I år er det 100 år siden, at det armenske folkemord blev indledt. Folkemordet udgør stadig et dybt ar i sjælen på det armenske folk, men det blev også begyndelsen på internationalt nødhjælpsarbejde, som Mission Øst udfører – og startede i Armenien.

Det er oktober 1992. Stifter af Mission Øst, René Hartzner, står på flyvestation Værløse sammen med en håndfuld frivillige, klar til at flyve et beredskabssygehus til Armenien med et russisk transportfly. Det er kulminationen på ugers forberedelse og den største operation i Mission Østs hidtil étårige historie. Men det er også blot ét eksempel på danske ildsjæles engagement i det armenske folks barske og turbulente historie.

Dødsmarcher i ørkenen

Det moderne Armeniens historie begynder med et folkemord. For hundrede år siden – den 24. april 1915 – indledte magthaverne i det osmanniske rige en systematisk udryddelse af det armenske mindretal. Mænd, kvinder og børn blev skudt, hængt, druknet eller sendt i tusindvis på dødsmarcher i den syriske ørken. Tre år senere var 1,5 millioner armeniere blevet dræbt og resten flygtet.

Folkemordets øjenvidner 

De europæiske stormagter tøvede med at hjælpe armenierne, men missionærer drog i stort tal til det osmanniske rige for at starte hjælpearbejde. Blandt disse var de danske missionærer Maria Jacobsen og Karen Jeppe. De blev øjenvidner til folkedrabets uhyrligheder og valgte at dedikere deres liv til at hjælpe det armenske folk på fode igen.

En sovjetisk stat

Efter folkedrabet og Første Verdenskrig blev det osmanniske rige splittet op, og armenierne fik deres egen stat. Den blev dog allerede i 1922 indlemmet i det unge Sovjetunionen og herefter fulgte 70 års jernhårdt sovjetisk styre. Men da Sovjetunionen i 1991 brød sammen, var armeniernes lidelser langt  fra forbi. Landet blev kastet ud i en ødelæggende krig med nabolandet Aserbajdsjan om det lille landområde Nagorno-Karabakh, og det var denne situation Mission Øst reagerede på i 1992.

Livsvigtigt hospitalsudstyr

Det moderne hospitalsudstyr, som Mission Øst sendte til landet, dækkede et stort behov på et hospital for krigsofre i hovedstaden Jerevan. Den danske sygeplejerske Anni Hansen, der var med på flyet til Armenien, fortalte dengang, hvordan det ellers uddannede personale ikke havde mulighed for at operere, fordi de manglede alt væsentligt udstyr. Mission Øst sendte hospitalsudstyr til Armenien ad flere omgange og grundlagde også hospitalet ’Danmark’ i den sydlige del af landet. Det eksisterer den dag i dag.

Missionærernes arvtager 

I årene før Første Verdenskrig var idéen om nødhjælpsarbejde, som vi forstår det i dag, ved at blive etableret. At missionærer som Karen Jeppe og Maria Jacobsen rejste ned og hjalp armenierne under folkedrabet, var en del af begyndelsen på nødhjælpsarbejde, som vi kender det i dag, hvor organisationer som blandt andet Mission Øst ud fra principper om universelle menneskerettigheder hjælper mennesker igennem krige og naturkatastrofer.

I dag arbejder Mission Øst med nødhjælp i bl.a. Irak og Afghanistan – men det begyndte altså med et fly til Armenien fra flyvestation Værløse en efterårsdag i 1992.

Kilder:

www.folkedrab.dk

Matthias Bjørnlund: Det armenske folkedrab – Fra begyndelsen til enden. Kristeligt Dagblads forlag 2013.

Donate