Danskere hjælper ofre for oversvømmelser i Burma

Mission Øst sender nødhjælp til den hårdt ramte Chin-provins gennem dygtige lokale samarbejdspartnere, der distribuerer hjælpen til 70 landsbyer. Over 1 million burmesere er nu ramt af oversvømmelser og jordskred forårsaget af voldsom monsunregn.

1,1 million mennesker er nu direkte påvirket af voldsomme oversvømmelser og jordskred i Burma. Over 100 personer er dræbt, og omkring 40.000 familier – 240.000 personer – har måttet flygte fra hus og hjem. 12 ud af Burmas 14 provinser er direkte påvirket af katastrofen, der begyndte med voldsom monsunregn den 30. juli. Monsunen ventes at vare til oktober. Antallet døde og hjemløse frygtes at stige voldsomt.

Bærer nødhjælpen ud

Mission Øst sætter ind med nødhjælp gennem den lokale samarbejdspartner Service and Development Department of the Mara Evangelical Church (SDD) i den hårdt ramte Chin-provins. De er til stede i 70 landsbyer, hvor medarbejdere løfter befolkningen ud af fattigdom gennem uddannelse, bæredygtigt landbrug og katastrofeforebyggelse. Deres erfaring kommer nu nødhjælpsuddelingen til gode.

- På grund af uafbrudt regn og storm er veje spærret, broer ødelagt og rismarker oversvømmet. Mange er uden hjem og uden mad, fortæller projektleder Mai Ki fra SDD.

Ligesom ved Mission Østs katastrofehjælp i Nepal kan det blive nødvendigt at bære nødhjælpen ud til landsbyerne, fordi veje og broer er ødelagte af monsunen. Mai Ki fra Burma fortæller, at de ødelagte veje og broer især er en udfordring for mennesker med behov for lægehjælp.

- Når situationen er bedre, må vi bære dem til Indien, siger Mai Ki. SDD dækker Maraland i den vestlige Chin-provins, der er hårdest ramt af oversvømmelserne.

Brug for akut fødevarehjælp

Der er først og fremmest brug for vand og mad. FNs Fødevareprogram vurderer, at over 435.000 personer har akut brug for fødevarehjælp. UNICEF rapporterer, at over 88.000 børn er påvirket af oversvømmelserne – 23.000 er under fem år.

Mission Øst har arbejdet med fattigdomsbekæmpelse i Burma siden 2013. 40 procent af befolkningen lever ifølge FN under fattigdomsgrænsen. De voldsomme oversvømmelser har ramt landets rismarker i et areal på 1,2 millioner hektarer. 687.000 hektarer er totalt ødelagt.