Rent vand giver sundere børn

Før brugte COME-skolens leder i Burma al sin tid på at tage sig af diarré-ramte børn. I dag er antal sygdomstilfælde faldet med 90 procent.

Mara-folkets uddannelsescenter  COME-skolen i det vestlige Burma tilbyder fattige børn en mulighed for uddannelse. Men skolen sloges fra første dag med problemer med at skaffe rent vand til de 155 elever. Skolens 38-årige leder og medstifter, Ngohmao, måtte tit holde sig vågen til langt ud på natten for at tage sig af børn, der havde fået diarré og dysenteri på grund af det beskidte vand. ”Det var især svært at få ordentligt vand fra januar til april. Tit måtte vi stå tidligt op om morgenen for at hente vand nede i dalen. Og fordi der var så lidt rent vand, kunne vi kun bade en gang om ugen og vaske tøj en gang om måneden,” fortæller 16-årige Pawdi, der går i 10. klasse på COME-skolen. Både elever og ansatte var plaget af hudsygdomme, fordi de ikke kunne vaske sig tit nok.

Monsun afløst af tørke

Manglen på rent vand skyldes det særlige klima i området. Fra maj til oktober falder den kraftige monsunregn, så i denne periode er der vand nok. Men resten af tiden er der tørke, og det er ikke muligt at opbevare vandet fra monsuntiden så lang tid, uden at det bliver dårligt. Derfor måtte befolkningen hente vand i en dal et stykke derfra, men der var både lang vej at gå, og vandet i dalen var ikke rent nok. Men nu har COME-skolen med hjælp fra Mission Øst fået etableret tre vandtanke, som får rent vand fra en kilde knap fem kilometer derfra. Derfor har COMEskolen nu vand nok hele året. Hudsygdomme er ikke længere et problem, og der er sket et fald i tilfældene af mavesygdomme på 90 procent.