Kort over 'ulovlig' afføring redder liv

Børn spiller en utrolig stor rolle i kampen for overlevelse i Nepals barske bjerge. Det lærte Kim Hartzner på sin første rejse til et af de fattigste lande i Asien som generalsekretær for Mission Øst:
"I en landsby højt oppe i bjergene, milevidt fra resten af verden, mødte jeg 13-årige Ramsi Lapal. Ramsi Lapal er leder i en af de børneklubber, Mission Øst og vores lokale partner, Kirdarc, tog initiativ til sidste år, og da hun begyndte at fortælle historien om hendes og de andre børns jagt på ’ulovlig’ afføring, blev jeg mildest talt mere og mere overrasket, efterhånden som hendes fortælling foldede sig ud.

I Danmark kan de færreste børn snakke om ”pølser” uden at fnise og synes, det er sjovt. Men i Nepal mødte jeg børn, der talte om afføring med gravalvorlige miner. De har oplevet deres venner og søskende dø af sygdomme, der stammer fra dårlig hygiejne. Og indtil for nylig anede de ikke, at deres toiletbesøg midt på de åbne stier og nær de kilder, hvor de henter vand til husholdningen, var med til at tage liv. Men takket være børnenes særlige ’aktion’ ved hele landsbyen nu besked.

Er det dig?
Børneklubberne i Nepals bjerge er ikke, som vi kender dem fra Danmark. Her bliver hverken spillet computer, lavet papmaché eller leget med biler og dukker. Nej, her er et af kodeordene i stedet hygiejne-undervisning. Mission Østs lokale partner lagde sidste år ud med at fortælle børnene om god hygiejne: At de skal huske at vaske deres hænder, inden de spiser, at de ikke må drikke af det samme beskidte vand som dyrene – og at de skal bruge de nye latriner i stedet for at besørge på stierne! Derefter gik børnene hjem til deres forældre og gav budskabet videre til resten af landsbyen.

Men ikke alle forstod, at det var et spørgsmål om liv og død, og afføring kunne stadig findes lige uden for lerhusene. Ramsi Lapal fortalte mig, hvordan de i børneklubben derfor havde lavet et kort over landsbyen, og så var de ellers gået på jagt. Hver gang børnene fandt efterladenskaber fra et menneske, placerede de et flag på stedet og spurgte sig med uskyldig alvor om i landsbyen: Er det dig? Eller er det dig?, indtil defandt ejermanden. Dernæst blev kortet forsynet med en markering samt navnet på vedkommende og hængt til offentligt skue.

Ny adfærd
I Danmark vil vi nok finde metoden en anelse radikal og besynderlig. Men vi bor heller ikke i en landsby, der hvert år skal begrave op til ti procent af alle børn under fem år på grund af noget så simpelt som dårlig hygiejne. Børnene i bjergene gik virkelig højt op i den opgave, de var blevet betroet. De vidste nemlig, hvad de havde at tabe, hvis de ikke tog den alvorligt. Udfaldet blev, at hele landsbyen nu har ændret adfærd, og de voksne bifalder børnenes indsats. De er så stolte.

Af og til finder de stadig afføring på stierne, men efter en grundig undersøgelse viser det sig altid at tilhøre en, der er på besøg fra nabolandsbyen. Og ikke ét barn har siden mistet livet. Det vil jeg aldrig glemme."

Vidste du,
at hvert år dør cirka 1,5 mio. børn verden over af noget så simpelt som diarré på grund af f.eks. dårlig hygiejne. De internationale 2015 mål vil mindske dødeligheden blandt børn under fem år med to tredjedele inden for de næste fem år.

Læs mere om Mission Øst i Nepal her