Mission East tadsjikistan

Alenemor kæmper for sine børn med handicap

Enlig mor til tre børn med handicap havde mistet håbet. Nu får børnene genoptræning på et Mission Øst-støttet rehabiliteringscenter. Børnene har det bedre og myndighederne roser centrets indsats.

Gulakuror, 34 år, enlig mor til fire børn, hvoraf tre med handicap. Familien bor i en afsidesliggende landsby i Tadsjikistans Qubodiyondistrikt i Khatlon-regionen.

Tre af fire børn med handicap

Gulakurors tre yngste børn blev født med hjerneskade og 6 måneder gamle blev de alle tre diagnosticeret med spastisk lammelse (cerebral parese). 12-årige Belsaz er den ældste af de tre; hans to yngre brødre er 10 og 8 år.

Gulakuror er ene om at forsørge børnene, og det er ikke nemt. Hendes mand døde kort efter, deres sidste barn blev født.

Hun fortæller med et dybt suk:

- Da barnet blev født, blev min mand dybt deprimeret. Han anede ikke, hvad han skulle gøre, fordi tre børn var født med handicap, og det var svært at tage sig af familien.

Kæmpede for at forsørge børnene

Da manden afgik ved døden, stod Gulakuror alene tilbage:

- Jeg var chokeret og vidste ikke, hvordan jeg skulle tage mig af min familie. Men tålmodighed og tid bragte mig tilbage til livet, og i øjeblikket tager jeg mig af mine børn som eneforsørger.

Al energien gik med at skaffe mad til børnene. Rehabilitering og genoptræning kunne der slet ikke blive tale om.

Tiden gik, børnene voksede op, men deres tilstand blev bare værre. Ingen af de tre børn var i stand til at gå, tale, og spise selvstændigt. Kun Belsaz forsøgte at spise selv. Han kravlede rundt på gulvet, forsøgte at rejse sig, men havde svært ved det uden støtte.

Nu kan Belsaz gå selv

Gulakurors børn med handicap modtager nu lægehjælp og genoptræning på det Mission Øst-støttede rehabiliteringscenter i Qubodiyon-distriktet. Centret hjælper i alt 200 børn og drives af den lokale organisation Mehrgon.

Belsaz fik et gangstativ til at starte med, men lærte efterhånden at gå selv. Han og de andre børn lærte også at benytte specielle toiletstole. Det nødvendige udstyr er leveret til familien af Mission Øst. Et team fra centret kommer jævnligt på hjemmebesøg og lærer Gulakuror at følge op på rehabiliteringen ved at give børnene særlige øvelser.

På få måneder har Belsaz fået det meget bedre, og hans mor er glad:

- Man bør altid tro på, at det ender godt, selvom der kun er lidt håb, siger hun.

Belsaz modtager genoptræning på centret tre gange om ugen. Og Gulakuror får støtte og opbakning i en støttegruppe for forældre til børn med handicap.

Indsatsen spreder sig

Den Europæiske Unions delegation i Tadsjikistan roser Mission Øst og centrets indsats:

- Det, børnene og forældrene lærer på dette center begrænser sig ikke til bare center og hjem, men spreder sig ud i lokalsamfundet. Forældrene skal ikke være bange for noget, men frit få adgang til deres rettigheder, sagde EU delegationens politiske rådgiver David Casale ved centrets indvielse i september 2022.

Myndighederne i Qubodiyon-distriktet tilføjer:

- Rehabiliteringscentret spiller en vigtig rolle i udviklingen af offentlige sundhedsydelser til gavn for de mest sårbare. Vi er meget glade for, at Mission Øst giver særlig opmærksomhed til at behandle og inkludere børn med handicap og deres familier, sagde socialchef Khalifaev Sadullo ved samme anledning.

330
dkk