By Svend Løbner 10 Nov 2020 |

Mission Øst på pletten for at hjælpe fordrevne armenierne fra Nagorno Karabakh

En skrøbelig våbenhvile mellem Armenien og Aserbajdsjan efterlader 75.000 fordrevne armeniere uden mad, tøj og mulighed for at modstå vinterkulde og COVID-19. Mission Øst går sammen med andre ngo’er for at hjælpe.

Den seks uger lange konflikt om den omstridte provins Nagorno Karabakh tog i dag en uventet drejning, da der blev indgået en fredsaftale mellem Aserbajdsjan og Armenien med russisk mellemkomst.

Fredsaftalen betyder, at Armenien beholder området omkring provinsens største by Stepanakert, og Aserbajdsjan fastholder kontrollen over den næststørste by Shushi.

Aftalen indebærer også, at den bufferzone, som var under armensk kontrol og sikrede forbindelsen mellem Armenien og den armenske befolkning, nu er under Aserbajdsjans kontrol. Selv om russiske tropper patruljerer grænsen og skal sikre armenske forbindelseslinjer, er usikkerheden stor og chancerne små for at de over 75.000 armenske fordrevne tør vende tilbage.

Mission Øst er til stede i grænseområdet i det sydlige Armenien og forbereder en storstilet hjælpeaktion sammen med andre ngo’er. Indsatsen går først og fremmest ud på at sikre mad, tæpper, vintertøj og hygiejne- og beskyttelsesudstyr mod COVID-19.

Mission Østs grundlægger Kim Hartzner er lige nu i det sydlige Armenien og rapporterer om mennesker, der er flygtet over hals og hoved og nu mangler de mest basale fornødenheder.

Han fortæller om, Ashrin og Albert og deres to børn, der fik deres lejlighed i Shushi sønderbombet, mens de opholdt sig i beskyttelsesrum. Forinden havde de skjult deres børn i en nærliggende kirke, mens de var ude at købe mad, men også den blev bombet. Børnene blev reddet ved et mirakel, da en ældre mand lagde sig imellem og tog imod de væltende murbrokker. Nu har familien fået husly hos en familie i den armenske hovedstad Jerevan.

Våbenhvilen er skrøbelig, og Kim Hartzner var selv nær ved at blive ramt i går, da aserbajdsjanske styrker nedskød en helikopter ved et uheld kun 150 meter fra Hartzners bil.

Konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan over provinsen Nagorno Karabakh brød ud den 27. september og sluttede dermed en våbenhvile fra 1994. Også dengang spredte fordrevne armeniere fra provinsen sig i det sydlige Armenien og Mission Øst var til stede og formidlede over en treårig periode mad og medicin til 65.000 fordrevne.

News from Armenien

Ingen tilgængelige nyheder.