Årsmøde gav indsigt i effektivt hjælpearbejde
By Svend Løbner 9 Mai 2019 | Mission East

Årsmøde gav indsigt i effektivt hjælpearbejde

Mission Østs årsmøde i søndags gav deltagerne indblik i akut nødhjælp og langsigtet udvikling, hvor en befolkning skal hjælpes på fode efter katastrofe.

Nordkorea er det land, FN og Mission Øst vurderer har et stort behov for nødhjælp i disse måneder, da over 40 procent af landets befolkning – 10 millioner mennesker – er kronisk underernærede.

Mission Østs lastbiler kører i disse dage  ind med majs og sojabønner i læssevis, efterhånden som pengene kommer ind.

Mission Østs medarbejdere er lige nu ved at uddele næringsrig mad til over 12.000 nordkoreanske børn i vuggestuer og børnehaver, samt gravide og ammende kvinder.

Irak får hjælp til genopbygning

Omkring halvdelen af offentlige og private donationer til Mission Øst i 2018 gik til Irak, hvor hjælpearbejdere kørte ind i Mosul med nødhjælpspakker til familier, der stadig var gidsler under Islamisk Stats regime. Efter byens befrielse får familierne hjælp til at genopbygge deres huse, mens deres børn får hjælp til at bearbejde krigstraumer i Mission Østs nyoprettede børnecenter.

Nexus - fra nødhjælp til udvikling

Generalsekretær Kim Hartzner forklarede Mission Østs særlige ekspertise i det, udviklingsfolk kalder ”nexus”, dvs. overgangen fra nødhjælp til udvikling. I Nordkorea udvides fødevarehjælpen med undervisning i bæredygtigt landbrug. I Irak udvides nødhjælpen med genopbygning, genetablering af vandsystemer og oplæring i biavl og forretningsdrift.

I Afghanistan kan nexus gå den anden vej. Her kan etablering af vandsystemer og undervisning i selvforsørgelse pludselig blive afbrudt af en konflikt. Så er Mission Øst på pletten med nødhjælp til de fordrevne.

Bestyrelsen fortsætter

Mission Østs årsregnskab viser en omsætning på omkring 61 millioner kroner i 2018. Omkring to tredjedele gik til nødhjælp og en tredjedel til udvikling. Kun syv procent blev brugt på administration.

Mission Østs bestyrelse fortsætter med Carsten Wredstrøm (formand), David Hermansen, Helge Sørensen og Ib Alstrup. Ib Nørholm har valgt at træde ud af bestyrelsen og erstattes af suppleant Klaus Jahn.

Donate

News from Mission East

Ingen tilgængelige nyheder.