Billede fra en af Mission Østs første nødhjælpsuddelinger i Vestmosul. Foto: lokalstab
By Svend Løbner, journalist 4 Dez 2018 |

Fem helte satte livet på spil for at redde Mosuls familier

Mission Østs lokale hjælpearbejdere kørte ind i Mosul med mad til sultende børn og familier, mens Islamisk Stat stadig terroriserede byen. 

”Tag chancen eller stå af nu! Nu går I ind i Mosul på egen risiko!” 

Sådan lød beskeden fra den bryske guide til fem hjælpearbejdere fra Mission Øst på grænsen til det vestlige Mosul for snart to år siden. Selv om byens befrielse var gået i gang, terroriserede Islamisk Stat stadig visse kvarterer. De fem helte lod sig ikke afskrække, men kørte målbevidst ind i krigszonen med små kassevogne, der var læsset med fødevarepakker til familier, der havde sultet i op til seks måneder.

Første hjælpeorganisation i Mosul

”Helikopterne skød ned over byen en kilometer væk fra os. Vi så lig i gaderne og nødlidende, der spejdede efter hjælp. Nogle gange måtte vi smide hjælpepakkerne hen til de sultende på den anden side af gaden for at undgå beskydning,” husker sikkerhedskoordinator Noor Atroshy, der deltog i missionen sammen med nødhjælpskoordinator Knud Andersen, Safin Khaleel, Karam Artin og sikkerhedskoordinator Salar Ösman.

Folk gik rundt som zombier

Salar husker de første nødhjælpsmissioner: "Mennesker gik rundt som zombier, de løb omkring og var klar til at dø for at få mad til deres børn. Jeg mødte en kvinde, der grædende fortalte, at hun brækkede træ i små stykker, kogte stumperne i vand og gav suppen som mad til børnene. De spiste græs fra haven," fortæller han. 

Villige til at betale prisen

Krigen var en katastrofe på alle måder, gentager Salar, men er i dag glad for, at han turde sætte livet på spil for at redde de nødlidende. Og lokalbefolkningen husker Mission Øst i dag. ”Når vi kommer kørende, peger folk på os og siger: ’Det er de folk, der kom med mad til os’. De kender os ved de forskellige checkpoints; de ved, at vi var de første, der hjalp dem. Også dengang lod sikkerhedsvagterne os bare køre: ’I kan bare køre. I var de første til at hjælpe os!’ Og folk siger: ’Det er jo jer, der har givet os mad, tæpper, køkkenudstyr.’”

To år efter den første nødhjælpsindsats er Salar og de andre medarbejdere stadig tændte for at hjælpe mennesker i nød:

”Når jeg møder en kvinde, som koger træ for at kunne brødføde sine børn, så indser jeg behovene, og så er jeg bare nødt til at hjælpe. Jo, IS kunne angribe os med morterer. Men der er et højere formål, og jeg er bare nødt til at hjælpe dem, der har behov,” siger Salar.

Mød de fem helte fra Mosul

Salar Ösman

Salar Ösman 
Sikkerheds- og liaison-koordinator for Mission Øst. Har arbejdet for Mission Øst siden 2017. 

Noor Atroshy

Noor Atroshy Sikkerheds- og liaison-kooordinator for Mission Øst. Har arbejdet for Mission Øst siden 2016.

Karam Artem

Karam Artem
Chauffør for Mission Øst. Har arbejdet for Mission Øst siden 2015.

Safin Khaleel

Safin Khaleel Nødhjælps teamleder for Mission Øst i perioden 2016 til midten af 2018.

Knud Andersen

Knud Andersen Nødhjælpskoordinator for arbejdet i Mosul. Arbejdede i Mission Øst fra 2016 til sensommeren 2018.

0

Donate

News from Irak

Ingen tilgængelige nyheder.