Mission Øst Inklusion Garick aktivist i Armenien
By Karen Sophie Krag 12 Apr 2023 |

Jeg er først og fremmest et menneske

22-årige Garick har spastisk lammelse og møder utallige udfordringer i hverdagen. Han lever i en afsides landsby i Tavush Marz provinsen i Armenien, hvor 37,5 pct. af befolkningen lever i fattigdom.

Alle børn skal have muligheden for at nå deres fulde potentiale. Men det er mange børn og unge med handicap afskåret fra i Armenien. På grund af diskrimination og fattigdom, men også andre barrierer som at bo isoleret.

Det gør Mission Øst op med i samarbejde med vores lokale partnerorganisation Bridge of Hope.

Forhindringer i livet

Garick er født med cerebral parese (spastisk lammelse) og har svært ved at styre bevægelser og tale. Han sidder fikseret i en kørestol og har aldrig kunnet gå. Han bor i en lille afsides landsby med sin mor Zaenna, der tager sig af ham.

Der er meget at sige om Garick. Han er klog, social, omsorgsfuld og sjov. Han drømmer om at lære engelsk og tage en IT-uddannelse, som vil give ham mulighed for at tjene til livets ophold.

Om livet med et handicap fortæller Garick:

- Det er på mange måder frihedsberøvende. Jeg føler mig isoleret og kan ikke bevæge mig rundt uden min mor. Og når vi bevæger os udenfor vores hjem, møder vi mange forhindringer. De er både at finde i byens infrastruktur og i bygninger, men også i menneskers fordomme.

Alle har ret til at blive hørt

I samarbejde med Bridge of Hope arbejder Mission Øst for at skabe bedre vilkår for børn og unge med handicap. Det gør vi blandt andet gennem fire rehabiliteringscentre i Tavush Marz provinsen.

Her kan børn og unge med handicap gå til genoptræning, indgå i et socialt fællesskab og udvikle sig personligt og fagligt. På centrene lærer børn og unge med handicap også om deres rettigheder, så de kan få adgang til de offentlige serviceydelser, som de har ret til.

- Børn har altid ret til at blive hørt og inddraget i spørgsmål, der vedrører dem selv og deres trivsel. Det er langt fra alle børn og unge med handicap, der ved dét, men det lærer de her hos os, siger Armine Nersisyan, Bridge of Hope centerleder i Ijevan.

Garick har været en del af Bridge of Hopes rehabiliteringscenter i Ijevan siden han var to år gammel. Han har deltaget i forskellige aktiviteter op igennem årene og gennemført en grunduddannelse med støtte fra Bridge of Hope.

Et værdifuldt ungdomsliv

Bridge of Hope er mere end blot et rehabiliteringscenter for Garick:

- Bridge of Hope er mine venner. Min familie. De har gjort ALT for mig. De har givet mig et værdifuldt ungdomsliv, viden og værktøjer, som jeg ellers ikke havde haft, siger Garick.

Bridge of Hope er imponeret over Garicks udvikling og det mod, han viser. Særligt fordi han går forrest i at fremme rettigheder for personer med handicap i Bridge of Hopes fortalergruppe:

- Mit handicap får en værdi, fordi jeg bruger det aktivt til at nedbryde fordomme. Jeg vil overbevise samfundet om, at vi først og fremmest er mennesker. Derfor fortjener vi også at blive hørt og inkluderet i fællesskabet, slutter Garick.

Støt børn og unge som Garick

110
dkk

Donate

News from Armenien

Ingen tilgængelige nyheder.

dkk