Styrk dalit-pigerne gennem uddannelse og rettigheder

Giv de undertrykte dalit-piger en stemme

Få er mere undertrykte end Dalitterne i Nepals fjerne bjergrige egne. De ligger i bunden af kastesystemet, er udstødt af samfundet og betragtes som besmittede og ”urørlige”.

Dalit-piger og kvinder lider under systematisk diskrimination. De er undertrykt af foræld­ede traditioner. De mangler basal viden om selvforsørgelse og kender ikke de lokale sundheds- og skoletilbud til deres børn. De kan ikke stemme eller underskrive dokumenter. De er kort sagt helt uden for indflydelse

Donér

Giv pigerne en stemme, der får dem ud af undertrykkelsen

I Mission Østs læsegrupper lærer piger og kvinder at læse, skrive og regne. De får kendskab til deres rettigheder, stemmeret og hvordan de får indflydelse på lokalsamfundet. Det gør en verden til forskel – både for pigerne, deres familier og de kommende generationer.

Større selvværd og ingen frygt

Parasa er en af de dalitpiger, der er med i Mission Østs læsegrupper. Hun er 14 år og fra en meget fattig familie. Hun har ikke haft mulighed for at gå i skole, med alle de pligter hun har haft i hjemmet, i stalden, på markerne og i køkkenet. Mission Østs læsegruppe har givet hende helt nye håb og muligheder, fortæller hun:

“Læsegruppen har bragt så mange ændringer i mit liv. Jeg har fået større selvværd, kan nu udtrykke mig uden frygt og tale imod Chhaupadi. Min mor er stolt over mig nu,” fortæller Palata, der ønsker at fortsætte sine studier og tale for pigers rettigheder.

Giv pigerne en stemme gennem uddannelse og rettigheder. Send dit bidrag allerede i dag.

350
Værst går det ud over pigerne

Værst går det ud over pigerne

Dalit-pigerne lever et barskt liv med børneægteskaber, hårdt arbejde i hjemmet og på markerne og begrænset adgang til uddannelse.

Når pigerne er allermest sårbare – efter fødsler og under menstruation - udsættes de for Chhaupadi: De bliver udstødt fra skole og hjem og skal overnatte i kolde stalde med dyrene, hvor de risikerer voldtægt, slangebid og sygdomme. Mange dalitpiger dør unge. Deres stemmer bliver aldrig hørt.

Kampen mod Chhaupadi

Som dalit-pi­ge i Nepal er man underlagt et samfundssystem præget af fattigdom, diskrimination, børneægteskaber og polygami. En af de mest undertrykkende traditioner er Chhaupadi: Når pigerne lige har født eller menstruerer bliver de betragtet som urene. De forvises til stalde og primitive hytter og må kun spise tørret mad og ris. Adskillige omkommer på grund af sygdomme, slangebid, kulde og røgforgiftning. En ny lov gør det strafbart at praktisere chhaupadi med straf op til 3 års fængsel. Alligevel udøves der fortsat Chhaupadi.

Mission Øst driver læsegrupperne i samarbejde med den lokale organisation KIRDARC. Her lærer pigerne at læse og skrive, de lærer om deres rettigheder, så de kan få en stemme og kæmpe for deres ret. Derudover bliver de tilbudt livsfærdigheder, så de kan opbygge deres egne små virksomheder med fx tekstilfremstilling, bi- og hønseavl.

Del denne side