Burma | Mission East

MyanmarMyanmar

Burma sultne børn
Med simple midler kan Mara-folket dyrke flere afgrøder og undgå sult og gæld. Foto: Mai Ki
Med et nyt projekt underviser Mission Øst det fattige Mara-folk i at dyrke afgrøder året rundt. Det skal give bedre ernæring til børn og voksne. Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder – juni 2018 Pawtlei og hendes gamle mor kæmper for at holde sulten fra døren. De tilhører det isolerede kristne Mara-folk i Myanmars Chin State, et af de mindst udvikle­de områder af landet. ”Indtil nu har mit svedjebrug kun kunnet give os mad tre måneder om året. De sidste ni måneder må vi bede mine brødre og andre slægtninge om en eller anden form for hjælp,” fortæller den 56-årige kvinde fra landsbyen Aru...
 

Giv et bidrag

hjælp de mest udsatte

Støt

Myanmar - tidligere kendt som Burma - ligger i Sydøstasien og har omkring 60 millioner indbyggere. Som mange andre lande i regionen har Myanmar haft en turbulent historie. I de senere år er forbindelserne til andre lande blevet forbedret, og det har  blandt andet medført, at tidligere økonomiske sanktioner er blevet lettet.
 

Ændringerne betyder også, at det for første gang i mange år er muligt for det internationale samfund at hjælpe de mest udsatte grupper i Myanmar, der lider under konsekvenserne årtiers interne konflikter og naturkatastrofer.

Det er befolkningen i de fjerntliggende landområder, som har det værst, især hvis de tilhører et kristent mindretal. Mission Øst arbejder for at imødekomme Mara-folkets behov i Chin-delstaten i samarbejde med den lokale organisation, Together for Sustainable Development (TSD), der tidligere hed Service and Development Department (SDD). Organisationen er en udviklingsafdeling under Mara Evangelical Church (MEC).

TSD drev i flere år en kostskole – COME-skolen – for at sikre børnenes fremtidige uddannelse. Fra 2013-2016 sørgede Mission Øst for fødevarehjælp til kostskolens børn. Mission Øst arbejder også med at styrke TSD's kapacitet som organisation, så den kan blive endnu nyttigere for Mara-folket.

 

Med simple midler kan Mara-folket dyrke flere afgrøder og undgå sult og gæld. Foto: Mai Ki

Med et nyt projekt underviser Mission Øst det fattige Mara-folk i at dyrke afgrøder året rundt. Det skal give bedre ernæring til børn og voksne.

Af Line Højland, kommunikationsmedarbejder – juni 2018

Thadak Hlaing kommer fra meget fattige kår i Mara-land. Det holder hende dog ikke tilbage fra at ville bestå den eftertragtede statslige eksamen. Foto: Alex Ramos-Peña

Thadak Hlaing drømmer om at bestå sin eksamen og lave velgørende arbejde til gavn for sit folk – på COME-skolen får hun hjælp til de svære studier.

Af Alex Ramos-Peña, programleder og Line Højland, kommunikationsmedarbejder – juni 2018

Mai Ki har stor glæde af samarbejdet med Mission Øst. Her deltager hun i et træningsprogram med en kollega. Foto: Mission Øst

Mai Ki og hendes kolleger i den lokale organisation Together for Sustainable Development arbejder målrettet på at komme fødevareknaphed til livs blandt deres udsatte landsmænd i Myanmar. Det er samarbejdet med Mission Øst, der har lært dem at arbejde mere effektivt.

Vangohkhih går i 6. klasse og ser COME-skolen som en mor og far for de forældreløse.

Uddannelse er vigtigt. Men lige så vigtigt er det at få mad nok til at trives, vokse og passe sine studier. På COME-skolen i Burma får Marafolkets børn begge dele takket være hjælpen fra Mission Øst. Læs her tre beretninger om livet i Maraland i Chin-staten før og efter COME-skolen.