Monsunregn truer flygtninge | Mission East

Monsunregn truer flygtninge


Otte-årige Nasima har overlevet en massakre og en bådulykke. Men nu truer monsunen. Foto: World Concern

Hundredtusinder af rohingya-flygtninge fra Myanmar lever i nødtørftige teltlejre i Bangladesh. Nu da monsunsæsonen er i gang, risikerer de at blive ramt af storme, oversvømmelser og epidemier.

Af Kim Wiesener, kommunikationsleder – juni 2018

Nasima mistede hele sin nærmeste familie for nylig. Hun, hendes tre søskende, deres forældre og bedstemor var ved at krydse Naf-floden mellem Myanmar og Bangladesh, da den overfyldte båd blev ramt af en stor bølge og kæntrede. Kun 16 af de 76 ombordværende rohingya-flygtninge overlevede. Den otte-årige pige var selv ved at drukne, da det lykkedes hende at gribe fat i noget, der flød rundt i vandoverfladen. Det viste sig at være liget af hendes bedstemor, der på den måde – efter sin død – reddede Nasimas liv.

Nasima bor nu sammen med sin onkel og tan­te i flygtningelejren Kutupalong i Bangladesh. Hun virker umiddelbart som en glad pige, men når talen falder på hendes familie, forsvinder hendes smil. Hun har mareridt, fortæller hun, hvor hendes mor hjemsøger hende og spørger, hvor Nasimas søster er henne. Nasima forsøgte forgæves at redde hende, da bølgen ramte dem.

Ny katastrofe på vej

Efter at have overlevet mas­sakrer i sin hjemlandsby og en kæntring på grænsefloden trues Nasima af en ny katastro­fe. Det samme gør hundredtusinder af andre rohingyaer, der er flygtet til Bangladesh. For monsunsæsonen er begyndt, og med den følger voldsomme storme og over­svømmelser.

Flygtningelejre som Kutupa­long er ekstra sårbare over for naturens luner, fordi mange af ”teltene” blot består af bambuspinde og presenninger. Dis­se nødtørftige boliger risikerer at blive ødelagt af de voldsom­me vejrforhold, der også kan gå ud over sundhedsklinikker og toiletter og forurene vandforsyningen. Og flygtningene i den overbefolkede lejr vil være særligt udsatte for smitsomme sygdomme under monsunen.

Det understreger, hvor livs­vigtigt et arbejde Mission Østs samarbejdspartner, Medical Teams International (MTI), udfører. Siden efteråret 2017, da flygtningestrømmen fra Myanmar til Bangladesh tog fart, har MTI forebygget epide­mier blandt rohingyaerne ved bl.a. at oplære dem i hygiejne, behandle dem for diarré og oprette sundhedsklinikker.

MTI er klar til at forstærke sin indsats i den kommende tid, når de voldsomme regnskyl og orkaner raser. Og det arbejde kan gøre en stor forskel for Nasima og mange andre rohin­gya-flygtninge, der i forvejen har været så meget igennem.