I Armeniens fattigste områder vokser børn op i så massiv fattigdom, at det går ud over deres fysiske og mentale sundhed. Det er problemer, der kan forbedres eller ligefrem undgås gennem ordentlig skolegang. I en skurvogn i den fattige armenske Tavush-provins tæt på grænsen til Aserbajdsjan bor søskendeparret Karine og Hakob på 9 og 12 år. De har begge indlæringsvanskeligheder, og det skyldes, at børnene bor i så stor fattigdom, at deres forældre ikke har mulighed for at give dem den opmærksomhed og stimulering, som børn på deres alder har brug for.
Lever af at plukke bær
Familiens hjem er en skurvogn uden rindende vand og sanitære faciliteter. Den daglige vask sker med vand fra floden. Børnenes far Gegham arbejder som vagt i den lokale kommune, og moderen Laura er rengøringsdame. Tilsammen tjener de, hvad der svarer til 400 kroner om måneden. Selv om de faste udgifter i Armenien er mindre end i Danmark, er det alligevel ikke nok til, at familien kan klare sig for denne løn. De tjener derfor en smule ekstra ved at sælge syltetøj lavet af bær, som de plukker fra buske, der vokser nede ved floden.
Lammende konsekvenser
Der er ingen tvivl om, at Karine og Hakobs indlæringsvanskeligheder skyldes den massive fattigdom, som familien lever i. Og de er langt fra de eneste. Ifølge de nationale statistikker lever 42 procent af Armeniens børn under den officielle fattigdomsgrænse på 20 kroner om dagen. Og det har lammende konsekvenser for børnene fysiske og ikke mindst mentale helbred.
Glad for matematik og idræt
I et skolesystem som det traditionelle armenske er der ikke meget plads til afvigelser. Undervisningen er baseret på udenadslære, og et handicap bliver betragtet som en defekt. Men i Tavush-regionen, hvor Karine og Hakob bor, har Mission Øst i mange år arbejdet for at gøre skolerne inkluderende. Det betyder, at børnene får en skolegang, der tager højde for deres indlæringsvanskeligheder, og de to børn er derfor blevet glade for at gå i skole. Karine kan lide at tegne, og Hakob er glad for matematik, armensk og idræt.
Håbet om en fremtid
Karine og Hakob går også på et rehabiliteringscenter drevet af Mission Østs samarbejdspartner Bridge of Hope. Her kan de synge og lege med andre børn, og de får den positive opmærksomhed, som forældrene ikke har overskud til at give dem. At forbedre børnenes sprog og læring øger deres chancer for at få et job og stifte familie, når de bliver voksne. Og dermed bryde den onde cirkel af fattigdom og handicap.
Vidste du at …
… i Sovjetunionen anså man handicap for en defekt. I stedet for at undervise børn med særlige behov på deres egne præmisser, lukkede man dem inde på institutioner, hvor de fik lov til at sygne hen. Mission Øst er med til at bryde denne tankegang.
… Kun 9 procent af alle voksne armeniere med handicap har et arbejde. Mange, både arbejdsgivere og personer med handicap, ved ikke, at man godt kan varetage et arbejde, selv om man har et handicap. Mission Øst hjælper lokalsamfundet med at ændre denne holdning.