Mission Øst har gennem 20 år arbejdet for retten til et værdigt liv for børn og unge med handicap i Armenien. Nu begynder kampen for de unges ret til et arbejdsliv.Af Anna Avetisyan, projektkoordinator for Mission Øst i Armenien
Arbejdsløsheden blandt unge med handicap i Armeniens fattige Tavushprovins er skyhøj, og selvom langt flere unge med handicap i dag får en uddannelse, har de stadig svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Det har Mission Øst sammen med den lokale organisation Bridge of Hope og en række unge frivillige besluttet at gøre noget ved. Blandt dem, som deltager i kampen, er parret Karine på 30 år og Vazgen på 33. Parret, der selv har oplevet, hvor svært det kan være at finde et arbejde, når man har et handicap, har netop sammen med 118 andre yngre mennesker med handicap været på kursus i, hvordan man skaffer sig selv og sine ligesindede et job. ”Før troede vi ikke, det var muligt, men kurset fik os til at indse, at handicap ikke skal være en barriere for at få et aktivt arbejdsliv. Kurset fik os faktisk til at glemme, at vi har et handicap,” fortæller Karine.
Isolation og mindreværd
Karine og Vazgen Taghmazyan mødte hinanden på et genoptræningscenter for personer med fysiske handicap i Armeniens hovedstad Yerevan tilbage i 2002. ”Vazgen havde brækket ryggen som soldat ved grænsen til Aserbajdsjan, og jeg har haft problemer med at gå, siden jeg sad fastklemt under jordskælvet i 1988,” fortæller Karine og tager Vazgens hånd. I dag har parret datteren Milena på 7 år og sønnen Robert på 11 år, og de forsørger også Vazgens gamle mor, som bor hos dem i deres lille toværelses lejlighed. Karine og Vazgen har begge oplevet at være isoleret fra resten af samfundet. Vazgen har svært ved at komme rundt i landsbyen i sin kørestol, fordi de fleste bygninger ikke er handicapvenligt indrettet. Og Karine har måttet kæmpe med følelsen af mindreværd. ”Da vores søn skulle starte i skolen, lå jeg vågen og tænkte på, hvordan de andre børn og forældre ville behandle ham, om de ville acceptere ham, når begge hans forældre har et handicap?” fortæller hun. 
Et aktivt liv
Selv om det dengang var en kilde til stor bekymring, kan Karine i dag smile og lave sjov med situationen. Vendepunktet for familien kom, da de blev aktive i organisationen Bridge of Hope. ”Det har ændret vores opfattelse af os selv, og det betyder, at vi i dag har masser af venner og kommunikerer med de andre forældre på skolen uden problemer,” smiler Karine. Karine og Vazgen er glade for, at de nu er en del af Mission Østs og Bridge of Hopes projekt for at skaffe unge i arbejde. ”Nu tror vi på, at det vil lykkes os,” siger de.
 
Projekt ‘Retten til et arbejdsliv’
Projektet, som skal nå ud til 120 unge mellem 16 og 30 år, varer tre år og har tre faser:
De unge lærer, at de har ret til at være en del af samfundet, herunder til et arbejdsliv. Samtidig går projektet i dialog med de lokale arbejdsgivere, som skal ansætte de unge.
Der oprettes praktiske kurser, som kvalificerer de unge til at komme i job. Kurserne etableres på baggrund af interviews med de lokale arbejdsgivere.
De unge bliver støttet i at søge jobs, de er kvalificeret til og tror på, de kan mestre.
 
Hvad siger arbejdsgiverne?
Som en del af projektet ’Retten til et arbejdsliv’ har Mission Øst lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt arbejdsgiverne i Armeniens fattigste provins Tavush. Undersøgelsen viste, at uvidenhed er den største barriere mod at ansætte mennesker med handicap. Mange arbejdsgivere vidste for eksempel ikke, at den armenske stat giver tilskud til lønnen og forskellige andre fordele, hvis en virksomhed ansætter en person med handicap.
Ingen ansøgninger
Mange arbejdsgivere angav også, at de ikke modtager ansøgninger eller jobforespørgsler fra personer med handicap, og at de derfor ikke betragtede denne gruppe som mulige medarbejdere. Knapt halvdelen af de adspurgte vurderede, at de vil få brug for nye medarbejdere i løbet af de næste par år. Heraf angav en femtedel, at de ikke ville have noget imod at ansætte en person med handicap. ”Næste skridt er at kvalificere mennesker med handicap til at kunne udfylde disse stillinger og at sætte en kampagne i gang, som motiverer resten af arbejdsgiverne til også at ansætte mennesker med handicap,” siger Anna Avetisyan, Mission Østs armenske projektleder.