Af Svend Løbner 13. mar 2020 |

Mission Øst-projekt høster international anerkendelse

Projekt SMILE hjælper armenske børn med handicap til at indgå i almindelige skoleklasser. Det får Mission Østs partner i Armenien Bridge of Hope nu den fine Zero-pris for.

”Min søn trives nu i undervisningen og har et positivt forhold til lærere og klassekammerater.”

Det fortæller moren til en 6-årig dreng med handicap. Drengen deltager i SMILE - et inkluderende læringsmiljø, der letter overgangen fra børnehave til grundskole for børn med handicap i Armenien.

Det er nemlig op ad bakke, når et barn er bagud på point ved skolestart. 

SMILE er designet af Bridge of Hope - Mission Østs samarbejdspartner i Armenien. Projektet har netop modtaget den fornemme Zero-pris, der uddeles til organisationer, der gør en særlig indsats for personer med handicap.

Fjerner forhindringer for inklusion

Projekt SMILE går blandt andet ud på at fjerne forhindringer, forklarer programkoordinator Hripsime Nazaretyan. 

- I befolkningen er der ikke megen opmærksomhed på personer med handicap og deres behov. Mange forældre ser ikke behovet for at sende deres børn med handicap i børnehave eller skole. Og lærere ved ikke, hvordan de skal håndtere børnene. Vi skal huske at Armenien er en tidligere sovjetrepublik, hvor det ikke var almindeligt at sende børn med handicap i skole.

Lærere får undervisning i interaktiv pædagogik

Hvordan skaber I et inkluderende læringsmiljø?

- Vi sørger for, at forældre sender deres børn i børnehave. Børnehaver er den allervigtigste institution til inklusion af børn med handicap. Lærerne får undervisning i pædagogik, der går ud på at interagere med børnene og lege med dem i stedet for blot at give dem katederundervisning. 

- Inkluderende undervisning for alle, er vores motto. Det indebærer, at hvert eneste barn skal kunne deltage ligeligt i undervisningen ud fra deres evner og behov. Har man fx et flygtningebarn med sprogvanskeligheder, skal man sørge for at afhjælpe dette behov. Har man et meget begavet barn i klassen, skal vedkommende have større udfordringer.

Både til børn og forældre

I Armenien er projekt SMILE implementeret i 23 armenske børnehaver til gavn for 145 børn med handicap. Samtidig er 234 lærere i 28 grundskoler blevet undervist i, hvordan de kan skabe en smidig overgang fra børnehave til grundskole for elever med handicap. Forældre er også blevet undervist i fordelene ved at inkludere deres børn med handicap i almindelige skoleklasser.

Bridge of Hope har udviklet materialet "Vejledning til at støtte glidende overgang fra børnehave til grundskole”, som kan hjælpe børneinstitutioner i andre regioner med at implementere projekt SMILE til gavn for børn med handicap.

Hvert barn skal kunne deltage på lige fod

- Vores motto er: “Inkluderende undervisning for alle!” Det indebærer, at hvert eneste barn skal kunne deltage ligeligt i undervisningen og blive mødt ud fra deres evner og behov, fortæller Hripsime Nazaretyan og giver et par eksempler:

- Har man et flygtningebarn med sprogvanskeligheder, skal man sørge for at afhjælpe dette behov. Har man et meget begavet barn i klassen, skal vedkommende have større udfordringer. Det handler altsammen om inkluderende læringsmiljø.

Om Zero-prisen

Zero-prisen uddeles hvert år af Zero-projektet - en international platform, hvor aktører kan dele de mest innovative og effektive løsninger på problemer, som personer med handicap står overfor. Zero består af et netværk af over 4.000 organisationer i flere end 120 lande.