Mission Øst bryder tabu i Armenien

Armenske børn med handicap gemmes væk af skam og frygt. Men Mission Øst finder dem og tilbyder lægehjælp, rehabilitering og uddannelse. Medarbejdere oplæres, og forældre hjælpe hinanden med at løse børnenes udfordringer.

Af Svend Løbner, journalist

Det er hundekoldt, og maven snører sig sammen af sult. Smalle lysstrimler trænger sig gennem sprækkerne i døren til det lumre soveværelse. Madrassen stinker af tis, men det har du snart vænnet dig til. Selv om du ikke har din fulde førlighed, og dine søskende kalder dig dum, kan du mærke smerten indeni. Du er ikke helt ok.

Sådan er det at vokse op som barn med handicap i Armenien, som bærer en tung arv fra sovjettiden: Foragten for den svage.

Sult og isolation

Forholdene for børn med handicap forværres af, at 43 procent af de armenske familier lever under landets fattigdomsgrænse på 20 kroner om dagen. Fattigdommen gør, at børnene lever i sult og isolation, som forværrer deres tilstand. For børn med handicap bliver ondt kun værre af, at forældrene gemmer dem bag lukkede døre af skam og af frygt for, at andre skal opdage børnenes handicap. Fysisk hæmmede børn har brug for at komme ud at lege, og psykisk hæmmede børn har brug for at blive stimuleret med nye indtryk.

Tabu fra Sovjet

“Tabuet stammer fra sovjettiden, hvor man hyldede det stærke og heltemodige menneske. Bagsiden af medaljen blev så, at man gemte syge og svage i lukkede institutioner ude i landområderne,” fortæller Kim Harzner.

Gennem de seneste 10 år har Mission Øst samarbejdet med organisationen Bridge of Hope i Armenien om at finde frem til børn med handicap, som lider under det massive tabu.

“Tabuet medfører skam, og skamfølelsen mærkes især hos forældre til piger med handicap. Disse forældre har svært ved at finde ægtefæller til deres børn, fordi også søskende uden handicap regnes for smittebærere af en ‘sygdom’,” fortæller Kim Hartzner, der for nylig besøgte Armenien for at tilse arbejdet.

Succes i fattig provins

Mission Øst driver syv centre, hvor børn med handicap modtager lægehjælp, rehabilitering og skolegang.

Kim Hartzner besøgte bl.a. et center i den fattige Tavush-provins i det nordlige Armenien. Her bliver medarbejdere oplært i at rehabilitere og inkludere børn med handicap i undervisningen, og forældre samles i grupper, hvor de samarbejder om at afhjælpe børnenes problemer.

Projektet blev afsluttet for tre år siden, men systemet virker stadig, fortæller Kim Hartzner:

“Alle samarbejder for, at børnene får den hjælp, de har brug for. Derfor vil vi gå et skridt videre og overføre modellen til hele landet og begynde i hovedstaden Yerevan, hvor 40 procent af befolkningen bor. Vi ønsker, at alle børn med handicap i Armenien får al den hjælp, de har brug for.”

Tilbage midt i 1990’erne regnede man med, at der var omkring 10.000 børn med handicap i Armenien. Størstedelen var gemt væk og uden lægehjælp. Antallet af gemte børn bliver mindre i takt med, at Mission Øst og Bridge of Hope arbejder sig igennem Armenien, finder frem til de bortgemte børn med handicap og sikrer, at de får lægehjælp og bliver rehabiliteret og inkluderet i landets undervisningssystem.

Donér