Af Svend Løbner 23. jul 2019 |

Lokale fortsætter Mission Østs arbejde i Armenien

Det begyndte med nødhjælp til krigsofre for 27 år siden. I dag er børns læring i fokus – også børn med handicap. Den lokale organisation Bridge of Hope overtager nu Mission Østs arbejde i landet.  
  
Det er nu 27 år siden, Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner landede i Jerevan lufthavn med opgaven at sikre installationen af et hospital fra Danmark i Armenien – et hospital, der hjalp syge og sårede fra krigen med det nærliggende Aserbajdsjan.

I august går det mangeårige hjælpearbejde ind i en ny fase: Mission Øst lukker sit eget kontor i Armenien og arbejder fremover direkte gennem organisationen Bridge of Hope, som Mission Øst har samarbejdet med siden 2002.

- I dag ser vi tilbage på 27 år, hvor Mission Øst har ydet humanitær bistand til flere end 100.000 mennesker, sikret forebyggelse af HIV og AIDS for flere hundrede tusinder armeniere og givet titusindvis af børn med handicap adgang til uddannelse og lægehjælp. Blot sidste år, i 2018, fik 52.000 børn med handicap gavn af denne hjælp, fortæller Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Fokus på børnene

Da Mission Øst begyndte et hjælpearbejde i Armenien tilbage i 1992, drejede det sig i første omgang om at sikre fødevarehjælp til sultramte mennesker midt i en krig. Ved afslutningen af den første fødevareuddeling til 34.000 modtagere, var der 18 fødevarepakker tilbage, som blev leveret til på et børnehjem uden for den armenske hovedstad Jerevan.

Siden har især børnene været i Mission Østs fokus gennem lægehjælp, genoptræning og inkluderende skolegang til børn med handicap ud fra syv sundhedscentre i Armeniens landområder. Og en ny og inkluderende tilgang til børns rettigheder og muligheder – også selv om de har et handicap - præger nu landet. I dag er Mission Østs værdier på området skrevet ind i den armenske skolelov. 

Gode rammer og sjovt spil

Som om det ikke er nok, er Mission Østs seneste projekt i landet at renovere klasseværelser og gøre dem attraktive for alle børn og inkluderende for børn med handicap. På 11 skoler i Jerevan og omegn får i alt 1.260 elever et helt års undervisning i et inkluderende læringsmiljø.

Samtidig indføres et interaktivt brætspil, der fremmer fem af FN's bæredygtige udviklingsmål: ligestilling mellem kønnene, økonomisk vækst, ansvarlig produktion og forbrug, klimaaktioner og god sundhed og trivsel.

Generalsekretær Kim Hartzner har netop besøgt Armenien og set de nyrenoverede klasseværelser og oplevet børnene spille det ny brætspil.

- Jeg blev helt forbløffet: 30 børn har det sjovt i timevis uden skærme eller mobiltelefon! De konkurrerede om de rejste spørgsmål og diskuterede og handlede og lo og råbte og havde en herlig tid.

Udbredes til 1.300 skoler

Spillet er designet af teamet Mission Øst i Armenien under ledelse af landeleder Narik Kirakinian med hjælp fra en række pædagogiske eksperter. Brætspillet er introduceret i de 11 skoler, hvor klasseværelserne nu tjener som inspirations- og læringscenter for skolelærere fra hele landet.

- Vi håber at kunne fortsætte og introducere samme model i alle 1.300 skoler i landet og sammen med det fantastiske interaktive Mission Øst-brætspil sikre gode møbler af høj kvalitet, der oven i købet er billigere end de traditionelle tunge møbler, der normalt anvendes i armenske skoler, siger Kim Hartzner og opfordrer givere til fortsat at støtte projektet.

I klasseværelserne bliver eleverne mødt med et tapet fyldt med tegneseriefigurer, der byder dem velkommen og opfordrer dem til at tage sig af hinanden. De sætter sig ved de lette skolemøbler, der kan justeres i højden, flyttes rundt på og vendes om til gruppearbejde. Og foruden Mission Østs nydesignede interaktive brætspil introduceres eleverne til ”Bokashi Bin”, som er et komposteringssystem, der omdanner biologisk affald til gødning.

Donér