Lægehjælp styrker sårbare i konfliktens skygge

Medicin og operationsudstyr fra Mission Øst styrker sundhed hos de mest sårbare armeniere i den krigstruede provins Nagorno-Karabakh.

Af Svend Løbner, journalist, september 2017

Sygdom udmatter både fysisk og psykisk. Og en befolkning er særligt svækket, når en konflikt truer med at bryde ud i åben krig. Sådan er det for armenierne i Nagorno-Karabakh – også kendt som Artsakh – en provins, der har været skueplads for en langvarig konflikt mellem Aserbajdsjan og Armenien. Befolkningen er under stort pres, og en regulær krig kan bryde ud når som helst. Mission Øst har netop uddelt lægemidler og operationsudstyr til to klinikker i området.

”Tusind tak for jeres hjælp,” siger overlæge Grigori Gasparyan ved sundhedsklinikken i Martuni, der ligger kun 10 kilometer fra frontlinjen. ”Mange lider af forhøjet blodtryk. Hjertestop er faktisk den hyppigste dødsårsag i området. Derfor har vi akut brug for blodtryksmedicin,” fortæller han.

Yder gratis lægehjælp

Mission Øst har forsynet klinikkerne i Martuni og naboområdet Mardakert med blandt andet antibiotika og medicin mod forhøjet blodtryk, lungebetændelse, urinvejsinfektioner og forskellige former for allergi. Generalsekretær Kim Hartzner var selv med til at uddele hjælpen.

”Vi er meget taknemmelige for medicinen, som vi vil tilbyde gratis til de fattigste og mest sårbare patienter, som kommer fra oplandet og får ambulant behandling på klinikken,” fortæller Gasparyan. I Mardakert får de mest sårbare også gavn af hjælpen fra Mission Øst. ”Alle børn under syv år, alle slægtninge til afdøde soldater, alle flygtninge og fordrevne, alle patienter med handicap, alle med diabetes og epilepsi behandles gratis,” fortæller overlæge Gagik Ohanyan.

Beskydning hen over grænsen

Siden januar i år har der igen været beskydning med tungt artilleri hen over grænsen mellem Aserbajdsjan og Armenien. Og sidste år – i april 2016 – døde omkring 200 armenske unge mænd under kampene i Nagorno-Karabakh. Området har været beboet af armeniere gennem århundreder, og befolkningen er i dag næsten udelukkende armensk. Provinsen var allerede i årene 1988 til 1994 skueplads for en voldsom krig. Det armenske folk kæmpede for selvstændighed og vandt den til en meget stor pris: Tusinder af unge mennesker mistede livet. I dag er situationen meget skrøbelig, og en regulær krig kan udbryde når som helst, fortæller Kim Hartzner. ”Derfor gælder det om at gøre alt, hvad man kan for at forebygge en krig, både politisk og ved at hjælpe den fattige befolkning til at klare sig selv og opretholde et godt helbred,” siger han.

Klar til at hjælpe sårede soldater

I Martuni tæt på frontlinjen forbereder sundhedsklinikken sig på at modtage sårede soldater. ”Klinikken ligger kun 5-10 kilometer fra, hvor enhver form for eskalering kan starte. Hvis det sker, vil masser af sårede soldater have brug for behandling her. Når de kommer, kan vi operere dem og give dem den vigtigste førstehjælp for derefter straks at sende dem til Stepanakert til videre behandling,” fortæller overlæge Grigori Gasparyan.

Kim Hartzner genkender scenariet: ”Jeg besøgte Nagorno-Karabakh under krigen i 1993 og så, hvorledes de slæbte sårede soldater ind på et feltlazaret under kummerlige forhold. Jeg så soldater blive opereret uden nogen form for bedøvelse,” fortæller han.

Mission Øst har arbejdet i Armenien siden 1992, først med lægehjælp til den krigsramte befolkning, siden med oprettelse af sygehuset Danmark i landets sydlige del, og de senere år med hjælp til børn med handicap ud fra tre genoptræningscentre. 

Donér