1260 armenske børn får inkluderende og effektiv skoleundervisning i 12 modelklasseværelser. Idéen med de gode rammer for børn med handicap spreder sig nu til andre skoler i Armenien.

”Eleverne lærte mere end normalt. De ville ikke tage hjem fra skole igen!”

Det fortæller en socialarbejder på en af de 12 skoler i Armenien, hvor Mission Øst har etableret modelklasseværelser, hvor børn med handicap kan deltage på lige fod med andre børn. Klasseværelser som det i bydelen Davtashen i den armenske hovedstad Jerevan skal fungere som inspirations- og læringscenter for skolelærere fra hele landet.

På de 12 skoler i Jerevan og omegn får i alt 1260 elever et helt års inkluderende undervisning i et læringsmiljø, der er inkluderende på flere måder.

Tegneserier byder velkommen

For det første er modelklasseværelserne indrettet med møbler i alsidigt design, så de kan justeres i højden, flyttes rundt på og vendes om til gruppearbejde. Dernæst bliver eleverne mødt med et tapet fyldt med tegneseriefigurer, der byder dem velkommen og opfordrer dem til at tage sig af hinanden. Og så får eleverne pædagogiske spil til rådighed – spil, der er specifikt designet til at nå læringsmålene gennem sjove klasseaktiviteter. Til sidst introduceres eleverne til ”Bokashi Bin”, som er et genbrugssystem, der omdanner biologisk affald til flydende gødning.

Rummelighed kan være sjovt

Hvad får børnene så ud af det?

Jo, indretningen udstråler, at rummelighed kan være sjovt. Tegneseriefigurerne på tapetet bryder med forventningen om, at alle skal være ens, og læringsspillet fremmer accept ved at bryde med de almindelige kønsstereotyper.

Tegneseriefigurerne viser glæde ved at hjælpe andre. Deres motto er: ”Man bliver glad ved at gøre andre glade”. Læringsspillet indeholder opgaver, som kræver, at børnene rækker ud til deres lærere, klassekammerater og forældre. Efter at have spillet et par omgange, begynder de i højere grad at finde svarene i fællesskab med andre i stedet for at svare direkte selv.