Af Svend Løbner 10. sep 2019 |

Fra nødhjælp til børns rettigheder i Armenien

Det begyndte med nødhjælp til armenske krigsofre for 27 år siden. Siden blev der sat fokus på alle børns ret til læring og senest inklusion af børn med handicap i skolerne. Mission Østs kontor i landet bliver nu overdraget til en lokal partner i Armenien, som vi fortsætter vores arbejde igennem.
 

Det er nu 27 år siden, Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner landede i Jerevan lufthavn med opgaven at sikre installationen af et hospital fra Danmark i Armenien – et hos-pital, der hjalp syge og sårede fra krigen mod det nærtliggende Aserbajdsjan. 
 
Siden er sundhedsarbejdet udvidet med særlig hjælp og støtte til børn med handicap og deres familier. Mission Øst har i mange år drevet syv sundhedscentre i fattige landområder og – ikke mindst – sikret, at børn med handicap bliver inkluderet i almindelig skoleundervisning i armenske skoler.

Mission Østs koncept om inklusion er i dag skrevet ind i den armenske skolelov. Og dermed kan Mission Øst se tilbage på 27 års arbejde i Armenien - fra nødhjælp, over udvikling til menneskerettigheder i lovgivningen. 

Over 100.000 har fået hjælp

Mission Øst lukker sit eget kontor i Armenien og arbejder fremover direkte gennem organisationen Bridge of Hope, som vi har samarbejdet med siden 2002. 
 
“I dag ser vi tilbage på 27 år, hvor Mission Øst har ydet humanitær bistand til flere end 100.000 mennesker, sikret forebyggelse af HIV og AIDS for flere hundrede tusinder armeniere og givet titusindvis af børn med handicap adgang til uddannelse og lægehjælp. Blot sidste år, i 2018, fik 52.000 børn med handicap gavn af denne hjælp,” fortæller Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
 

Hospitaler fra den kolde krig

Da Mission Øst begyndte et hjælpearbejde i Armenien tilbage i 1992, drejede det sig i første om
gang om at sikre fødevarehjælp til sultramte mennesker midt i en krig. Mission Øst sendte store transportfly med nødhjælp og et helt felthospital fra Danmark til Armenien. Det var det hospital, Kim Hartzner skulle installere i det sydlige Armenien for 27 år siden.

Mission Øst havde modtaget fem af 40 beredskabshospitaler, der dengang skulle bruges i tilfælde af atomkrig. Men nu var den kolde krig afblæst.

“Beredskabshospitalerne lå i store papkasser under sygehuse og rundt omkring på skoler. Der var operationsstuer og alt, hvad dertil hører,” husker René Hartzner, der var generalsekretær for Mission Øst dengang.
 

René Hartzner uddeler nødhjælp

I 1992 sendte Mission Øst sin første nødhjælp til Armenien. René Hartzner, der dengang var generalsekretær i Mission Øst tog til byen Kapan i 1994 og leverede fødevarepakker til nødlidende. 
 

Inklusion skrevet ind i armensk lov 

To af hospitalerne blev anbragt på fængsler i Moskva, et blev anbragt i Skt. Petersborg, og et blev sendt til Armenien sammen med medicin og nødhjælp til tusindvis af ofre for krigen med Aserbajdsjan. 

“Da vi var færdige med den første fødevareuddeling til 34.000 modtagere, var der 18 fødevarepakker tilbage. Dem tog vi med til et børnehjem uden for hovedstaden Jerevan. Det blev startskuddet til vores mangeårige hjælpearbejde blandt børn med handicap og deres familier,” fortæller Kim Hartzner.

Et hjælpearbejde, der begyndte som akut nødhjælp i krig, fortsatte med lægehjælp, genoptræning og uddannelse til børn med handicap. Nu bliver arbejdet overdraget til den lokale organisation Bridge of Hope, der udbreder det inkluderende koncept til alle skoler i Armenien

Gode rammer 

Mission Østs sidste projekt i landet er at renovere klasseværelser og gøre dem attraktive for alle børn og inkluderende for børn med handicap.  
 
På 11 skoler i Jerevan og omegn får i alt 1.260 elever et helt års undervisning i et inkluderende læringsmiljø. I klasseværelserne bliver eleverne mødt med et tapet fyldt med tegneseriefigurer, der byder dem velkommen og opfordrer dem til at tage sig af hinanden. De sætter sig ved de lette skolemøbler, der kan justeres i højden, flyttes rundt på og vendes om til gruppearbejde. Og arbejder med ”Bokashi Bin”, som er et komposteringssystem, der omdanner biologisk affald til gødning.

Brætspil om verdensmålene 

Samtidig indføres et interaktivt brætspil, der fremmer fem af FN’s bæredygtige udviklingsmål: ligestilling mellem kønnene, økonomisk vækst, ansvarlig produktion og forbrug, klimaaktioner og god sundhed og trivsel. Generalsekretær Kim Hartzner har netop besøgt Armenien og set de nyrenoverede klasseværelser og oplevet børnene spille det ny brætspil. 
“Jeg blev helt forbløffet: 30 børn har det sjovt i timevis uden skærme eller mobiltelefon! Bridge of Hope vil nu introducere samme model i alle 1.300 skoler i landet.”